Acasă Cultura / Culte Școala Populară de Arte și Civilizație Românească ”Ciprian Porumbescu” din Cernăuți va...

Școala Populară de Arte și Civilizație Românească ”Ciprian Porumbescu” din Cernăuți va avea un nou sediu

Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, ai cărui membri au depus, pe parcursul unui deceniu și jumătate, eforturi pentru păstrarea și promovarea identității naționale prin organizarea unor acțiuni cultural-naționale, devenite repere culturale în acest spațiu, inaugurează în perioada 14-15 iunie 2018 noul sediu al „Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească” Ciprian Porumbescu” din Cernăuți.

De la înființarea ei, această școală contribuie la revitalizarea și valorificarea autenticității culturii românești, folclorului muzical românesc din această zonă și nu numai, înlăturând influența nedorită a altor culturi.

Totodată, ea completează lipsa de informații actuale despre istoria și cultura tradițională românească a nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și Ținutului Herța, valorificând tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul tineretului, contribuie la stabilirea cooperării optime între Asociațiile culturale românești, prin crearea unui spațiu veridic și argumentat al culturii autentice românești, se arată într-un comunicat de presă.

Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din municipiul Cernăuți este un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru diaspora românească, un proiect pe care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți îl implementează pe bază de voluntariat, începând cu luna octombrie 2014.

Inițial, Școala a fost un experiment pe durata a câteva luni, care după o analiză profundă privind viabilitatea și necesitatea unei asemenea instituții în ținuturile istorice Românești, a determinat Consiliul director al Centrului să ia hotărârea de a deschide oficial Școala Populară de Artă. În februarie 2015, în sprijinul Școlii a fost înaintată o solicitare de finanțare, care parțial a fost finanțată de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E. al României.

Acest sprijin și în anii următori, chiar dacă a fost uneori insuficient, a dat posibilitatea de a crește numărul secțiunilor Școlii și de a pregăti mai mulți copii, cu ajutorul voluntarilor Centrului. Copiii din cadrul Școlii sunt pasionați și dornici să studieze arta populară și tezaurul cultural imaterial românesc, alături de părinții români, care au grijă ca tânăra generație să crească în spiritul adevăratelor valori ale neamului nostru, se mai menționează în comunicat.

În prezent, la această Școală sunt înscriși 137 discipoli la secțiunile: Limba și literatura română, arta teatrului popular; Istoria și civilizația românească; Canto-muzică populară; Coregrafie etnografică; Pictură naivă; Încondeiere ouă; Sculptură în lemn; Multimedia.

Valorificarea culturii naționale și a tradițiilor strămoșești, păstrarea comorilor folclorice sunt mijloacele prin care Centrul Bucovinean de Artă dorește să contribuie la prosperarea național-culturală a neamului românesc în această zonă istorică.

În luna februarie 2018, Școala a fost evacuată din spațiul închiriat într-o clădire din orașul Cernăuți. În schimb, Primăria ne-a oferit un alt spațiu, care era într-o stare avansată de degradare, deplorabilă la acel moment.

Pe parcursul a 6 luni cu donații din partea părinților, a românilor de bună credință din țară și din afară, dar și cu ajutorul discipolilor școlii, care au susținut zeci de spectacole caritabile, pentru a aduna fonduri pentru reparații, încăperile  destinate pentru cursuri au fost consolidate și reparate. Suntem pe ultima sută de metri în amenajarea și dotarea acestui edificiu, dar noi în continuare avem nevoie și colectăm fonduri, care sunt foarte necesare pentru a termina lucrările.

Dorim ca această clădire pe care am renovat-o, prin forțele noastre, să devină și un loc pe care-l pot folosi toate Asociațiile național-culturale din Regiunea Cernăuți, care doresc să organizeze evenimente culturale românești, care își doresc să sublinieze relevanța desfășurării lor într-un spațiu multietnic și multicultural și care susțin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viață”, precizează Centrul Bucovinean de Artă.

La inaugurarea și sfințirea noului sediu al Școlii, eveniment atât de important pentru Centrul Bucovinean de Artă și pentru copiii de etnie română din Regiunea Cernăuți, va participa o importantă delegație din România.

„Invităm la această inaugurare pe toți membrii comunității românești să ni se alăture pentru a construi împreună, pentru a găsi cele ce ne unesc și pentru a șterge ceea ce ne desparte”  mai transmit organizatorii.