Senatorul Viorel Badea vorbește despre nevoia unei schimbări structurale profunde în abordarea...

Senatorul Viorel Badea vorbește despre nevoia unei schimbări structurale profunde în abordarea problematicii românilor de pretutindeni

Senatorul Viorel Badea a declarat miercuri, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că este nevoie de înființarea unui minister al românilor de pretutindeni. Parlamentarul a mai declarat că, în acest moment, politica statului român față de românii de pretutindeni este „profund haotică” și este necesară o schimbare în interiorul instituțiilor.Singura posibilitate a schimba efectiv ceva este să începem de la o schimbare de la interiorul instituțiilor, pentru că de multe ori instituțiile sunt rădăcina tuturor relelor. În momentul acesta, politica statului român față de românii de pretutindeni este una profund haotică și pentru a putea face ordine în acest haos, trebuie să facem ordine în instituții trebuie să schimbăm resursele, fie că este vorba de resurse umane, fie că este o vorba de o upgradare a resurselor financiare. (…) Consider că este nevoie să înființăm un minister al românilor de pretutindeni, care să adune în sine tot ceea ce înseamnă interes instituțional al statului român pentru diaspora românească și pentru comunitățile învecinate„, a declarat senatorul Viorel Badea.

Parlamentarul consideră că în acest minister trebuie „să existe cel puțin două orientări”, respectiv românii care trăiesc în diaspora și care au un tip de probleme și românii care trăiesc în jurul României. De asemenea, el apreciază că trebuie reprezentați și „originalii din România”, care nu sunt de etnie română, dar „care sunt foarte emoționați când vorbesc despre România și care fac foarte multe pentru țara noastră”. În opinia acestuia, „bugetele trebuie calibrate după interesul fiecărei comunități”, în acest moment cel mai important fiind „să protejăm și să promovăm identitatea românească”.

Senatorul Viorel Badea a susținut că trebuie înființate și instituții noi, cum ar fi „o agenție națională pentru repatriere sau pentru reintegrare”, care să monitorizeze și să-i asiste pe românii care doresc să revină acasă și să investească în România. De asemenea, el a subliniat că este important să se reînființeze Oficiului pentru Republica Moldova.

„Mai mult ca niciodată este necesar ca România să se implice în protejarea și promovarea intereselor cetățenilor români din Republica Moldova și pentru a promova aceste interese, trebuie să se creeze o instituție„, a menționat Viorel Badea

El a pledat și pentru profesionalizarea instituțiilor care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni și ai căror funcționari, sunt de multe ori „clienți politici”, care nu cunosc și nu sunt interesați de acest domeniu.