Acasă Serbia Serbia: Prima vizită a co-președintelui Comisiei Mixte Româno-Sârbe pentru Minorități, Ivan Bošnjak,...

Serbia: Prima vizită a co-președintelui Comisiei Mixte Româno-Sârbe pentru Minorități, Ivan Bošnjak, la Zajecar

Sursa foto: zajecaronline.com

La Zajecar (Serbia) a avut loc o primă întâlnire a co-președintelui Comisiei Mixte Româno-Sârbe pentru Minorități, Ivan Bošnjak, cu reprezentanți ai mediului asociativ din Serbia de Răsărit. La întâlnire au participat prefectul și primarul de Zajecar, precum și consulul general al României la Zajecar, Marius Olyver Dilof, și un reprezentant al Ambasadei României la Belgrad.Dorința de a populariza învățarea limbii minorităților prin intermediul sistemului educațional, instituirea regimurilor minoritare în mass-media privată la nivel local și sprijinul membrilor minorităților naționale de a-și exprima liber afilierea religioasă sunt doar câteva din subiectele reuniunii care a avut loc la Zajecar.

Potrivit presei locale, în cadrul întâlnirii Ivan Bošnjak a menționat că Serbia are un cadru juridic bun în domeniul protecției drepturilor minorităților naționale, însă mai este de lucru în numeroase domenii:

Unele probleme au rămas deschise chiar și după această întâlnire: cum ar fi funcționarea și funcționarea bisericii românești aici în partea de Est a Serbiei, apoi problemele legate de educație și informare în limbile minorităților, precum și problema alegerilor pentru Consiliul Național (al Minorităților Naționale – n.r.). A fost o ocazie să ne cunoaștem mai bine și să se cristalizeze anumite probleme pentru a începe realizarea lor operațională”.

Bosnjak a subliniat că în prezent se pregătesc două proiecte de legi care abordează problema statutului minorităților naționale.

Prezent la întâlnire, consulul general al României, Oliver Marius Dilof, a spus: „Aștept cu nerăbdare să am o bună cooperare la nivel local. Pentru a dezvolta o bună cooperare în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților naționale în zonele în care trăiesc, trebuie să se țină seama și de dezvoltarea economică a acestor două regiuni. Comunitatea românească din Serbia și comunitatea sârbă din România ar trebui să fie un punct de legătură între aceste două țări. O bună înțelegere a acestor două comunități va duce la prosperitate în relațiile lor bilaterale în viitor”.

Șeful districtului administrativ Zaječar, Vladan Paunovic, a făcut trimitere la datele ultimului recensământ oficial și la diversitatea etnică a regiunii: „Potrivit ultimului recensământ din 2011 în Boljevac și Zajecar sunt 307 de cetățeni declarați români și 625 de vlahi. Aceasta este prima întâlnire a părților interesate relevante pentru a discuta cum se poate îmbunătăți poziția minorităților naționale în orașul nostru„.

Participanții la discuție au subliniat importanța analizării implementării acordurilor bilaterale și că problema statutului și a poziției minorităților naționale va face obiectul negocierilor de aderare a Serbiei cu UE.

Articolul precedentMEN caută profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles
Articolul următorVictor Negrescu: ”Ne dorim ca viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene să fie centrat pe interesele cetățenilor”