Acasă Europa Sprijin pentru statele balcanice

Sprijin pentru statele balcanice

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat în data de 10 octombrie, la Conferința Security Challenges in the Balkans, organizată de New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara.

În intervenția sa, ministrul Teodor Meleșcanu a punctat importanța strategică a zonei Balcanilor de Vest pentru consolidarea stabilității în plan regional și european, context în care dialogul politic și cooperarea în cadrul formatelor regionale pot servi interesele de securitate comune ale regiunii și UE.

În ceea ce privește provocările actuale de securitate în zona Balcanilor de Vest, șeful diplomației române a subliniat provocările diverse la care sunt supuse statele din regiune în contextul unei lumi în schimbare, afectată de riscuri și provocări cu origini diverse, de la efectele migrației, la cele ale fenomenului radicalizării sau terorismului, la revitalizarea retoricii naționaliste – cu impact destabilizator asupra mediului actual de securitate regional, cât și european. În aceste condiții, menținerea angajamentelor politice asumate de statele din regiune, cu aspirații de apartenență la structurile europene și euro-atlantice, precum și a nivelului de angajare în procesul de reformă circumscris atingerii acestor obiective devin aspecte esențiale în gestionarea adecvată a aspectelor de natură securitară.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reconfirmat disponibilitatea României de a continua să sprijine statele candidate în eforturile lor de integrare în UE și NATO, cu respectarea criteriilor politice de aderare, pornind de la propria sa experiență pe dimensiunea dialogului și a cooperării regionale; rol ce urmează a fi asumat, cu responsabilitate, pe perioada deținerii de către România a mandatului de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru din 2019. Șeful diplomației române a reiterat, de asemenea, faptul că extinderea Uniunii este și va rămâne una dintre cele mai de succes politici ale proiectului european. În acest sens, este necesar un ritm accelerat al dialogului politic al UE cu statele candidate, în măsură să conducă atât la o intensificare a reformelor sectoriale, cât și al nivelului de conștientizare, de către aceste state, a asistenței financiare și în materie de expertiză oferite de către UE.

În finalul intervenției sale, a menționat importanța solidarității pentru ca aceste state să valorifice fereastra de oportunitate istorică oferită de aderarea la UE și NATO și, implicit, ca un instrument pentru asigurarea păcii, prosperității și unității pe continentul european.