Acasă Cultura / Culte Subcomisie a APCE discută la București despre drepturile minorităților

Subcomisie a APCE discută la București despre drepturile minorităților

În deschiderea reuniunii Subcomisiei privind drepturile minorităților a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care a avut loc astăzi, la București, senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, a atenționat asupra importanței respectării drepturilor minorităților în statele în care acestea se află.

Senatorul a reamintit faptul că în urmă cu o lună, în Sesiunea APCE, delegația României a decis inițierea unei dezbateri de urgență asupra efectelor adoptării noii Legii a Educației în Ucraina. Acesta a precizat că demersul oficialilor români s-a bucurat de sprijinul unei părți importante a delegațiilor naționale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Atunci, inițiativa s-a finalizat cu adoptarea unei rezoluții care conține o serie de recomandări pentru autoritățile ucrainene, în special, luarea în considerare cu efect imediat a concluziilor avizului pe care urmează să îl dea Comisia de la Veneția. Senatorul Badea a subliniat că acest demers este un semnal  pozițional politic foarte clar că drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale trebuiesc respectate.

„M-am pronunțat întotdeauna în favoarea găsirii unui echilibru de necesitatea respectării identității și valorilor persoanelor aparținând minorităților naționale și nevoia de integrare a acestora în societatea statului ai cărui cetățeni sunt. De asemenea, încurajarea diversității culturale la nivelul societății, prin menținerea și promovarea identății culturale, lingvistice și religioase, a persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și integrarea acestor persoane în societatea căreia îi aparțin, nu se exclud una pe cealaltă, ci sunt fațetele aceleiași monede, în contrast cu orice politică de asimilare. Realizarea acestui deziderat este de natură să întărească coeziunea socială și să incrimine orice tip de antagonism, o condiție indispensabilă pentru un nivel ridicat de integrare, presupune cunoașterea deopotriva a limbii materne și a limbii oficiale. Orice alt scenariu conduce la izolare și la diminuarea considerabilă a șanselor persoanelor care aparțin minorităților naționale,  de a se realiza pe deplin în țara în care trăiesc”, a subliniat senatorul Viorel Badea.

Senatorul Viorel Badea este președintele Subcomisiei privind drepturile minorităților din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).