Acasă Cultura / Culte Suceava: Păstrarea nealterată a limbii române, preocupare permanentă a profesorilor care predau...

Suceava: Păstrarea nealterată a limbii române, preocupare permanentă a profesorilor care predau limba română în zona Cernăuţi

Profesorii din zona Cernăuți care predau limba română sau cursuri în limba română au participat timp de șase zile la Suceava la un stagiu de perfecţionare. Participanţii au beneficiat de cursuri de limba română, spiritualitate românească şi psihopedagogie școlară, dar şi-au putut bucura şi sufletul în timpul vizitelor la Mănăstirea Dragomirna și Mănăstirea Humorului, la Mănăstirea Probota și Cămârzani.

Profesorii români din Cernăuți prezenți la cursurile de perfecționare de la Suceava au demonstrat încă din prima zi că limba și cultura românească le sunt aproape de suflet. Toți au primit din partea organizatorilor medalia ”Română de nota 10”. În ultima zi, participanţii au primit diplome din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni pentru participarea activă la stagiul de pregătire.

Conf. univ. dr. habil. Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH i-a felicitat pe participanţii la cursurile de perfecţionare pentru predarea limbii române în şcoli pentru efortul făcut în această perioadă, efort care reflectă dragostea de România și sentimentul sincer de apartenență la identitatea românească: “Dragi dascăli, prin profesia dumneavoastră, aveți misiunea sacră de a insufla copiilor dragostea de dulcea limbă românească. Astfel, aceștia reușesc pe parcursul vieții lor să înțeleagă cât de valoroasă și importantă e apartenența la identitatea culturală și spirituală românească. Consider că aceste cursuri organizate la Suceava cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava și al Arhiepiscopiei Sucevei, reprezintă începutul unui dialog permanent și a unui sprijin concret din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În acest fel, vom putea, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu domnul inspector general școlar Gheorghe Lazăr să realizăm un proiect de susținere a bibliotecilor din școlile unde predați limba română, astfel încât fondul de carte să fie unul satisfăcător.

 Sunt convins că, împreună, considerăm că educația, cultura și spiritualitatea reprezintă temelia identității românești. Limba română reprezintă pentru noi toți, cei de aici și cei din afara granițelor țării, principalul element, fiind mijlocul prin care ne împărtășim unii altora gândurile și sentimentele, trăirile și emoțiile, dar care ne și ajută, prin cunoaștere, să discernem ce este bine de ceea ce este rău. Chiar dacă nu suntem cu toții în interiorul acelorași granițe politice, legăturile culturale și spirituale sunt la fel de puternice, o dovadă în acest sens fiind și organizarea acestor cursuri de perfecționare. Limba română este element identitar și a fost scutul peste veacuri, de trăire și păstrare a identității românești. Vă mulțumesc pentru efortul depus și vă doresc mult succes în activitățile dumnevoastră pentru păstrarea nealterată a limbii noastre românești în comunitatea în care locuiți”.

Participanţii la cursuri au plecat acasă cu satisfacţia că au dobândit noi informaţii despre cultura, civilizaţia şi spiritualitatea poporului român, despre modalităţi de predare a limbii române în şcolile de unde provin.

“Se spune că profesorii se pot asemăna cu o fântână cu apă cristalină, care îşi murmură izvoarele din trecut şi care îşi moaie pana în zona strălucită a Luceafărului şi care seamănă în sufletele copiilor bunătate, înţelepciune, preţuire, respect, omenie, dragoste de tot ce ne înconjoară. Aşa sunteţi şi dumneavoastră, cei care ne-aţi transformat aceste zile în poveste într-un vis frumos şi de neuitat. Aţi semănat în sufletele noastre tot ce poate fi mai frumos, ce poate să îl facă pe om fericit”, a declarat profesoara Ludmila Rotaru, participantă la cursurile de perfecţionare pentru profesorii care predau limbă, cultură și spiritualitate românească în zona Cernăuți, Ucraina.

“Vă mulţumesc din suflet pentru tot ce aţi făcut pentru noi. Ne-aţi fost ca nişte îngeri păzitori, care ne-au calăuzit într-o lume miraculoasă” au fost cuvintele Tamarei Rurac, profesor de limba romană din raionul Noua Suliţă, Cernăuţi.

Maria Leagu, profesor de limba română la Şcoala din Ostriţa, regiunea Cernăuţi a mulţumit Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru posibilitatea de a participa la astfel de cursuri: “Vă aducem cuvinte de mulţumire tuturor pentru munca imensă pe care aţi depus-o pentru noi şi vă dorim sănătate, prosperitate, fericire şi bucurie”.

”Consider că este un dar Dumnezeiesc faptul că m-am aflat în România, că m-am numărat, timp de o săptămână, printre cei care au participat la Suceava la cursurile de perfecţionare“ a afirmat Angela Tihu, profesor de limba şi literatura romană la Şcoala Tărăsăuţi, Cernăuţi.

Cursurile au avut loc în perioada 24 – 30 iulie 2017.