Teme de actualitate pe agenda discuțiilor ministrului pentru românii de pretutindeni cu...

Teme de actualitate pe agenda discuțiilor ministrului pentru românii de pretutindeni cu deputații

454
Sursa foto: Timp Românesc

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a participat marți, 4 aprilie, la lucrările Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor.Discuțiile au vizat statutul comunităţii române din Serbia, cu accent pe cooperarea cu MRP în domeniul promovării educaţiei şi mass-media în limba română în Serbia de Răsărit, Congresul Românilor din Serbia și Uniunea Românilor din Serbia reprezentând organizaţiile ce reunesc majoritatea asociaţiilor româneşti din zonă.

De asemenea, au fost discutate și subiecte legate de situaţia muncitorilor români din Italia, precum şi de protejarea drepturilor minorilor de cetăţenie română aflaţi în străinătate, un caz aparte fiind ”Dosarul Smicală”, aflat în atenția Comisiei.

În ceea ce priveşte cazul Smicală, situaţia râmâne complicată, având în vedere refuzul autorităţilor finlandeze de a coopera, nu sunt lămurite anumite aspecte ce ţin de această problemă.

În prezent, copiii se află în continuare în adopţie, nefiind permis ca aceştia să-şi vadă mama şi nici măcar pe sora lor mai mare. De asemenea, cei doi copii sunt despărţiţi, aflaţi la familii diferite. Ministrul Andreea Păstârnac şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte pierderea legăturii între cei doi minori, dar și cu familia și, implicit, cu originile românești. Situaţia este cu atât mai complicată, pentru că ambii copii au dublă cetăţenie, română şi finlandeză, iar mama lor, Carmen Smicală, a fost dată în judecată de autorităţile finlandeze pentru defăimarea statului.

Membrii Comisiei au arătat că este necesară o informare în teren asupra cazului, discutându-se despre o deplasare în Finlanda.

Referitor la situaţia muncitorilor români exploatați în Italia, deputatul Coliu Doru Petrişor, membru al Comisiei, invocând petițiile primite ca parlamentar,  a sugerat ca MRP să preia o parte din problematica ridicată de românii din afara granițelor și care nu poate fi rezolvată de misiunile diplomatice, în lipsa unor atribuții specifice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.