Tîlvăr: eliminarea taxelor nefiscale – ”pozitivă şi înlătură multă umilinţă şi nervi...

Tîlvăr: eliminarea taxelor nefiscale – ”pozitivă şi înlătură multă umilinţă şi nervi pierduţi de români la cozile din faţa ghişeelor”

Fost ministru al relației cu românii de pretutindeni, deputatul Angel Tîlvăr, își exprimă speranța că, ”pentru binele milioanelor de români de pretutindeni”, legea prin care au fost eliminate peste 100 de taxe va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, în ciuda unor ”poziții recent exprimate” prin care ”figuri publice” sunt ”dispuse” să îți asume împiedicarea aplicării legii.

Tîlvăr arată că taxele consulare ”au fost o prezenţă constantă pe agenda întâlnirilor pe care le-am avut, de-a lungul timpului, cu românii de peste hotare. Oamenii erau, pe drept cuvânt, nemulţumiţi cu privire la timpul şi resursele pe care sunt nevoiţi să le investească pentru a obţine o serie de documente.  Mulţi dintre ei călătoreau distanţe lungi şi pierdeau zile întregi de muncă şi  – în fond şi la urma urmei  – de viaţă, pentru a ajunge în faţa ghişeelor consulare”, la care se adaugă cozi, complicaţii birocratice, costul comisioanelor bancare, făcând din evenimentele fericite din viața românilor din afara granițelor ”surse de agasare”.

În mod firesc, problema a fost ridicată, în mod repetat şi răspicat, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii comunităţilor româneşti. Mi s-a întâmplat deseori să ascult sau să citesc, pe reţelele sociale, relatări ale unor conaţionali din diaspora, indignaţi de orele pierdute şi de energia risipită pentru rezolvarea unei chestiuni administrative minore. Le-am înţeles frustrarea”, afirmă deputatul Angel Tîlvăr.

Acesta mai arată că subiectul eliminării taxelor nefiscale a fost preluat și intens discutat în comunitățile românești din afara țării.

Proiectul a trecut deja, prin procedura de urgenţă, de votul din Parlament.  Odată ce legea va fi promulgată, calvarul birocratic al românilor din diaspora va fi, în mod consistent, uşurat. Interacţiunea administrativă dintre cetăţean şi statul român va fi una mai simplă, peste tot în lume. Mai mult decât atât, ca un efect secundar, însă nu lipsit de semnificaţie, odată cu aplicarea curentă a legii, misiunile diplomatice ale României vor fi degrevate de o parte dintre procedurile care le îngreunează, la ora actuală, activitatea”, mai argumentează Tîlvăr, insistând asupra faptului că, pe lângă impactul bugetar minimal, măsura este ”pozitivă şi înlătură multă umilinţă şi nervi pierduţi de români la cozile din faţa ghişeelor”.