Tiraspolul acuză Chişinăul de încălcarea Declaraţiei universale a drepturilor omului

Tiraspolul acuză Chişinăul de încălcarea Declaraţiei universale a drepturilor omului

Dacă anterior oficialii de la Chişinău şi societatea civilă din dreapta Nistrului au acuzat de nenumărate ori administraţia de la Tiraspol de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, acum lucrurile par a se fi inversat: Tiraspolul acuză Chişinăul de încălcarea Declaraţiei universale a drepturilor omului, dar şi de încălcarea înţelegerilor bilaterale la care s-a ajuns anterior. Potrivit TRIBUNA, acuzaţiile au fost formulate în cadrul unei şedinţe a camerei comunelor de la Tiraspol, unde s-a discutat despre circulaţia persoanelor şi a mărfurilor pe malul drept şi malul stîng al Nistrului.

Membrii camerei au ajuns la concluzia că „partea moldovenească continuă limitarea nemotivată a drepturilor cetăţenilor Rusiei, Ucrainei, altor ţări, care locuiesc permanent în Transnistria”. „Este o încălcare brutală a înţelegerilor bilaterale la care s-a ajuns anterior, dar şi a Declaraţiei universale a drepturilor omului”, se spune într-un document adoptat pe marginea rezultatelor şedinţei camerei.

Participanţii la şedinţă au constatat o situaţie alarmantă şi în ceea ce ţine de transportul de mărfuri şi pasageri şi au venit cu un şir de recomandări pentru factorii de decizie din Transnistria. Astfel, aşa-numitului minister al afacerilor externe i s-a recomandat să elaboreze un mecanism „de reglementare temporară a problemei, legate de transmitere actelor de permisie pentru transportul auto companiilor din Transnistria în Ucraina şi Federaţia Rusă”. În acelaşi timp, guvernului de la Tiraspol şi aşa-numitului serviciu de stat pentru transport şi gospodărirea drumurilor l-i s-a recomandat să examineze posibilitatea „elaborării măsurilor de răspuns în raport cu transportatorii moldoveni, care tranzitează teritoriul Transnistriei”.

Camera a solicitat intervenția președintelui OSCE în soluţionarea problemei dar și a camerelor comunelor din Rusia şi Ucraina.