Traian Băsescu: Instituţiile anticorupţie din Republica Moldova trebuie să devină funcţionale

Traian Băsescu: Instituţiile anticorupţie din Republica Moldova trebuie să devină funcţionale

Instituţiile anticorupţie din Republica Moldova trebuie să devină funcţionale înainte ca  ţara să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Afirmaţia a fost făcută ieri în cadrul unei emisiuni TV de Preşedintele României Traian Băsescu, care a îndemnat autorităţile de la Chişinău să preia experienţa Bucureştiului în acest domeniu, anunță MOLDPRES. Potrivit lui Băsescu, România, la fel ca şi alte ţări din spaţiul european, va susţine Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. “Veţi avea o muncă grea pe care va trebui să o îndepliniţi după Summit-ul de la Vilnius”, a opinat Băsescu.

Şeful statului român s-a declarat optimist şi a spus că R. Moldova va parafa în toamnă Acordul de Asociere cu UE. “După parafarea şi semnarea acordului, acesta va trebui să fie tradus în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Întreaga procedură urmează să se desfăşoare în cîteva luni şi asta pentru că acordurile vor trebui ratificate de toate statele membre ale UE”, a adăugat Băsescu.

În acelaşi context, Preşedintele României a specificat că abia odată cu semnarea acordului de asociere, liber schimb şi de liberalizare a vizelor şi ratificarea acestora de către Parlament, Republica Moldova va intra în etapa de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare la UE.