Acasă Stiri Un fost ministru vorbește despre nevoia înființării unui minister dedicat problematicii românilor...

Un fost ministru vorbește despre nevoia înființării unui minister dedicat problematicii românilor din afara granițelor

Un minister al românilor de peste hotare este necesar şi este cerut de comunităţile de români din afara graniţelor!”, este concluzia la care a ajuns deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru al relației cu românii de pretutindeni.Acesta arată că problematica românilor din afara granițelor este diversă, determinată de contextul în care acești se află, însă elementul care unește toate aceste comunități este nevoia păstrării identității și a legăturii cu țara: ”Milioane de români trăiesc, în acest moment, în afara României. Fie că este vorba despre cei din comunităţile istorice, din vecinătatea graniţelor, ori despre numeroasa diasporă de mobilitate, problematica este extrem de diversă. Ţinând cont de această realitate, este esenţială păstrarea şi dezvoltarea unei legături vii şi consistente a acestora cu ţara, în contextul unor evoluţii regionale şi internaţionale din ce în ce mai complexe”, afirmă Tîlvăr.

Fostul ministru consideră că pornind de la experienţa de care dispunem în acest moment cu privire la o temă atât de importantă pentru societatea românească şi ţinând cont de luările de poziţie în spirjinul unui atare demers, venite din partea unui mare număr de români, ”devine imperios necesară constituirea unei structuri administrative centrale ale cărei atribuţii să fie dedicate în mod exclusiv tematicii românilor de pretutindeni”.

Tîlvăr afirmă că în urma consultărilor care au loc în cadrul Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din străinătate, a proiectele dezvoltate – în colaborare – de diferite instituţii ale statului în această zonă de interes, precum şi a dezbaterilor care au reunit reprezentanţi ai diasporei româneşti răzbate un element comun: ”interesul crescut pentru crearea unui minister al românilor de peste hotare”.

În structura şi activitatea acestui minister trebuie să îşi găsească locul şi rezolvarea o întreagă serie de aspecte care preocupă comunităţile româneşti, fie că vorbim despre păstrarea identităţii lor lingvistice, culturale şi spirituale, despre probleme legate de dreptul la vot, la muncă şi la liberă circulaţie, despre relaţia cu autoritarile statului român, despre chestiuni care vizează familiile rămase acasă ori despre procesul de reintegrare al celor care doresc să revină în România.

Problematica românilor de pretutindeni îi priveşte pe toţi românii şi este întratât de complexă încât să impună un răspuns administrativ pe măsură din partea României. Un minister al românilor de peste hotare este necesar şi este cerut de către comunităţile de români din afara graniţelor!”, mai arată fostul ministru.