Acasă Alte comunitati Un nou concert românesc la Porto pentru a marca Centenarul

Un nou concert românesc la Porto pentru a marca Centenarul

Foto: ICR

Turneul formației camerale Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio în Portugalia continuă, la Porto, cu un nou concert din cadrul programului „Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei“.

Menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, concertul va avea loc miercuri, 18 aprilie 2018, ora 19.00, în Igreja dos Clérigos, emblema barocă a orașului de pe malul râului Douro. Trio-ul compus din Iulia Cazacu (vioară), Ştefan Cazacu (violoncel) şi Marin Cazacu (violoncel), va interpreta piese din repertoriul românesc şi european, pregătite special pentru acest turneu: Antonio Vivaldi – Sonata nr. 5 pentru două violoncele şi vioară; Arcangelo Corelli – La Folia pentru vioară şi 2 violoncele solo; Tomaso Albinoni – Adagio pentru trio; Jean Batiste Barriere – Sonata pentru două violoncele; Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară şi două violoncele; Constantin Dimitrescu – Dans Ţărănesc pentru două violoncele şi vioară; George Enescu – „Lăutarul” din Suita Amintiri din Copilărie; Georg Ligeti – Balada si Joc pentru vioara si violoncel; Haendel/Halvorsen/Cazacu – Passacaglia.

Igreja dos Clérigos, ce datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea, este proiectată de renumitul arhitect italian Nicolau Nasoni,fiind oadevărată capodoperă a stilului baroc târziu în Portugalia. Împreună cu Torre dos Clérigos, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Porto. Turnul Clérigos, cu o înălțime de 75 m, oferă vizitatorilor o panoramă unică asupra oraşului.

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu“. A cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A participat la festivalurile de la Berlin, Hong-Kong, Macau, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Din 1992 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo”, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski.

Ștefan Cazacu (violoncelist) este considerat printre cei mai talentați violonceliști ai generației sale, ducând mai departe tradiția familiei și școlii muzicale româneşti. Născut la 23 ianuarie 1994 la București, fiul violoncelistului Marin Cazacu, a indrăgit același instrument ca și tatăl său, începând să-l studieze de la vârsta de 6 ani.

A continuat studiul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma, iar în prezent la prestigioasa “Universität für Musik und darstellende Kunst” din Viena. Ștefan Cazacu este deja laureat al multor concursuri naționale și internaționale, dintre cele mai importante premii obținute le enumerăm pe cele de la concursurile de la Liezen (Austria) sau “Antonio Janigro” din Croația. De asemenea, Ștefan Cazacu a fost reprezentantul României la prestigiosul concurs “Eurovision Young Musician”, câstigând finala națională. Tânărul violoncelist a susținut recitaluri în țară și în străinătate alături de dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Theo Wolters, şi colaborând cu trei dintre marile orchestrele din București: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii “George Enescu”.

Iulia Adriana Cazacu (violonistă), născută la 23 septembrie 1995, la București, este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ.dr. Luminița Burcă. A fost laureată la concursuri naționale precum: “In Memoriam” (2005, 2006, 2007, 2008, 2009). “George Georgescu” (Tulcea, 2007și 2013), “Miniatura Romantică” (Galați, 2009, 2011). A participat la cursurile de măiestrie de la Sinaia și București, susținute de prof. Ioana și Gabriel Croitoru și de Liviu Prunaru.

A fost bursieră a cursului de măiestrie din cadrul festivalului de muzică de cameră SONORO și a Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei, și a susținut recitaluri camerale la Viena și Linz. Este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea. Colaborarea din 2016 și 2017 cu maestrul Valentin Gheorghiu, în recitaluri camerale susținute la Sinaia și în cadrul Festivalului Vară magică de la București, au constituit un punct de cotitură importantă în evoluția tinerei artiste.

Concertul este organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză, Primăria orașului Porto și Igreja dos Clérigos (clasificată monument național portughez în 1910).