Acasă Europa Un român va parcurge 4.500 de kilometri pe bicicletă pentru o cauză...

Un român va parcurge 4.500 de kilometri pe bicicletă pentru o cauză socială

Foto: Arhivă personală

Silviu Martin a luat startul vineri în una dintre cele mai spectaculoase curse de anduranţă pe bicicletă, Transcontinental 2017, urmând să parcurgă 4.500 de kilometri.

Potrivit Gazetei Sporturilor, pasionat de ciclism şi triathlon, Silviu Martin dă piept cu cea mai mare provocare a vieţii sale. Constănţeanul în vârstă de 34 de ani şi-a propus să încheie una dintre cele spectaculoase curse de anduranţă pe bicicletă, Transcontinental 2017.

Ce înseamnă asta? Să parcurgă 4.500 de kilometri pe două roţi prin Europa, de unul singur, fără niciun fel de ajutor din exterior, în cel mult 15 zile. Întrecerea a ajuns la a şasea ediţie, fiind iniţiată de englezul Mark Hall, iar în acest an a adunat la start în jur de 400 de iubitori ai ciclismului din întreaga lume.

Pasiunea lui Silviu pentru ciclism a debutat în urmă cu 9 ani, când a participat într-o ştafetă de triatlon.

Nu făceam deloc sport, îmi aduc aminte că nici nu mergeam la orele de sport în şcoală. A fost întâi aceea ştafetă la triatlon, apoi am participat la individual şi am devenit obsedat de sport. Nu mai ratam nicio cursă. În urmă cu doi ani am început să-mi pierd motivaţia, nu mă mai interesa locul din clasament, nici timpul obţinut. Am găsit însă alta mai puternică, să fac sport pentru cauze sociale.

Aşa că, la Transcontinental 2017, mi-am propus să strâng fonduri pentru Magic Camp, o tabără pentru copiii vindecaţi de cancer, care şi-au petrecut toată copilăria prin spitale. Este pentru prima oară când particip la o cursă atât de lungă şi am avut noroc să fiu acceptat, pentru că alţii s-au înscris şi de trei ori şi nu au primit acordul organizatorilor„, mărturiseşte constănţeanul conform sursei citate.

Startul s-a dat vineri seara, din micuţa localitate belgiană Stad Geraardsbergen, un loc în care ciclismul este considerat o religie. A fost o atmosferă de sărbătoare, cu mulţi locuitori ieşiţi pe străzi, şi, după un tur de onoare prin oraş, fiecare participant a plecat pe traseul său.

Eu mi-am ales un traseu care trece prin Belgia, Franţa, Germania, Italia, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, România, Bulgaria şi Grecia. De fiecare dată, sosirea a fost în Istanbul, dar anul acesta s-a schimbat din cauza problemelor politice din Turcia. Planul este să fac în jur de 250 de kilometri pe zi, ceea ce înseamnă să pedalez cam 15 ore.

Nu există limită de timp, dar, dacă vrei să figurezi în clasament, trebuie să termini cursa în 15 zile. Pe parcurs, există patru check-pointuri obligatorii, în Germania, Italia, Slovacia şi, în premieră, în România, pe Transfăgăraşan. Mi-am stabilit traseul prin ţară, voi intra pe la Satu Mare, urmând să trec pe la Sibiu, Cluj, Curtea de Argeş, şi voi traversa Dunărea cu bacul„, explică Silviu în interviul oferit gsp.