Vizită de lucru în Italia a ministrului Andreea Păstârnac

Vizită de lucru în Italia a ministrului Andreea Păstârnac

311
0

În seria de contacte pe care ministrul pentru Românii de Pretutindeni le stabilește cu autoritățile italiene, precum și cu comunitatea de români din Peninsulă, în perioada 19-21 mai a.c., ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Pastîrnac, s-a alfat în vizită de lucru în Italia. Prezentarea direcțiilor de acțiune ale ministerului, atenția acordată de statul român respectării drepturilor comunității românești, rolul cultelor religioase în păstrarea identității spirituale și lingvistice s-au regăsit pe agenda discuțiilor pe care ministrul le-a avut cu Fabio Porta, președintele Comitetului permanent pentru italienii din străinătate și promovarea sistemului de țară din Camera Deputaților, respectiv cu prefectul Giovanna Maria Iurato, director al Direcției pentru Culte din cadrul MAI și reprezentant al acestei instituții în Comisia Interministerială pentru Culte.

În după-amiaza zilei de 19 mai a.c. a avut loc la sediul Ambasadei României la Roma a doua etapă de lansare a Programului „Limba română – educație și comunicare”, prin care MRP sprijină cursurile alternative de limba română. La eveniment au participat reprezentanți ai cultelor religioase românești din Italia, alături de o parte dintre copiii care participă la școlile duminicale organizate de acestea. Cu acest prilej, demnitarul român a subliniat importanța segmentului religios în păstrarea și afirmarea identității lingvistice a românilor din afara granițelor și a distribuit participanților suporturi de curs achiziționate în cadrul Programului.

Pe parcursul dialogului cu exponenții mass-media, a fost subliniată importanța pe care presa o are în diseminarea informațiilor de interes pentru românii din afara granițelor, precum și pentru consolidarea relațiilor dintre comunitate și autoritățile statului de reședință.

De asemenea, demnitarul român a prezentat principalele direcții de acțiune ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), cu accent pe educația în limba română ca element definitoriu în păstrarea și afirmarea identității. La întâlnirea cu reprezentanții mediului asociativ, prilejuită de Forumul Asociațiilor Românești, ministrul a subliniat principalele aspecte referitoare la  modalitățile de obținere a finanțărilor nerambursabile acordate de MRP și situația la zi a cererilor de finanțare depuse de către asociațiile din Peninsulă. În acest context a reiterat importanța coagulării mediului asociativ atât pentru derularea unor proiecte cu impact major la nivelul comunității, cât și în raportul pe care îl stabilesc cu autoritățile italiene.

Totodată, ministrul pentru românii de pretutindeni a vizitat școlile duminicale organizate  în cadrul Bisericii Ortodoxe din Parohia Roma și Bisericii Penticostale Betel, unde se desfășoară în regim voluntar cursuri de limba română, și a distribuit participanților la cursuri manuale achiziționate în cadrul Programului „Limba română – educație și comunicare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ