Acasă Cultura / Culte Vizită la Sala cu Orgă din Chișinău

Vizită la Sala cu Orgă din Chișinău

Ieri, 23 februarie, ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, vizitat șantierul de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău.

În cadrul vizitei, ministrul Monica Babuc a adus la cunoştinţă acțiunile întreprinse în vederea restaurării acestui important obiectiv de patrimoniu, subliniind contribuția Guvernului în valoare de 9 milioane de lei, până la oferirea grantului din partea Guvernului României. “Grantul României, pentru care suntem extrem de recunoscători și transmitem Guvernului român și poporului român recunoștința noastră, va contribui semnificativ la restaurarea Sălii cu Orgă”, a afirmat Monica Babuc.

La rândul său, ambasadorul Daniel Ioniță a menționat că acest obiectiv este o parte a unui complex de acțiuni pe care Guvernul României le desfășoară în Republica Moldova. Oficialul a declarat că aceste acțiuni urmăresc în esență obiective importante, referindu-se la susținerea parcursului european al Republicii Moldova, dar și la consolidarea capacității instituționale a țării vecine. “Cultura este poate cea mai bună modalitate prin care unim oamenii și un astfel de edificiu va aduce cu siguranță o contribuție esențială în acest sens”, a afirmat ambasadorul României la Chișinău.

Proiectul de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău include reparația capitală/restaurarea demisolului și parterului Sălii cu Orgă, restaurarea exteriorului clădirii Sălii cu Orgă (fațade, acoperiș cupolă), reabilitarea rețelelor de utilități (alimentarea cu apă, canalizare, energie electrică, termoficare, sistem securitate, antiincendiu). Proiectantul general al lucrărilor este Arhstudio Cub SRL.

În paralel, în perioada anilor 2015-2016, ținând cont de complexitatea edificului, conform graficului stabilit, au început lucrările practice de executare a proiectului de restaurare a Sălii cu Orgă.

Etapa implementării proiectului de grant cuprinde perioada ianuarie-iulie 2017 și prevede instalarea rețelelor de utilități(alimentarea cu apă, canalizare, energie electrică) și finalizarea lucrărilor de reabilitare a spațiilor la demisolul edificiului, iar la exteriorul edificiului – finalizarea acoperișului, restaurarea cupolei și fațadelor.

Etapa finală a restaurării Sălii cu Orgă este preconizată pentru anul 2018, eventual 2019 și va cuprinde restaurarea parterului, mobilierului, instrumentului muzical și a compozițiilor sculpturale de pe edificiu. Costul estimativ a acestor lucrări conform documentației de proiect este de circa 1,5 milioane de euro

Sala cu Orgă, monument de arhitectură și istorie, cu valoare de patrimoniu, a fost dată în exploatare în anul 1901. Construcția se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit  Banca de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu pe 15 septembrie 1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chişinău.