Acasă Cultura / Culte Ziua Limbii Române în comunităţile istorice

Ziua Limbii Române în comunităţile istorice

Ziua Limbii Române va fi marcată în comunitățile istorice din jurul României, în perioada 30 august – 4 septembrie 2016, printr-o serie de evenimente culturale menite să promoveze limba română și identitatea românească. Anul acesta, proiectele se adresează românilor din Serbia, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Programul este organizat, în parteneriat, de instituții publice din România și Republica Moldova – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Institutul Cultural Român (prin Direcția Românii din Afara Granițelor), Consulatul General al României la Cahul, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România – și asociații ale românilor din vecinătatea României – Asociația Național Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia”, Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Protopopiatul Daciei Ripensis, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

Programul activităților dedicate românilor din comunitățile istorice este următorul:

Podgorac (Bolievaț) Serbia – Timoc (30 august 2016)

–          concert de muzică populară românească susținut de Mariana Căpitănescu la Podgorac

–          recital de muzică bisericească susținut de Corul protopopiatului Daciei Ripensis „Sf. Mucenic Ioan Valahul”

–          recital de poezie susținut de copiii și tinerii care participă la cursurile limbă, cultură și civilizație românească organizate lunar de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vidin, Bulgaria (31 august 2016)

–          reprezentație de muzică și dansuri populare românești susținută de ansambluri populare locale în cetatea Vidinului

–          recital de poezie susținut de copiii și tinerii din Kosova, Gâmzova, Bregova și orașul Vidin, care participă la cursurile limbă, cultură și civilizație românească organizate lunar de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”

Ismail, Ucraina – Sudul Basarabiei (31 august 2016)

–          spectacol de muzică populară românească susținut de Veta Biriș și taraful său la Palatul de Cultură „Taras Șevcenko”

–          oferirea cu titlu gratuit a 200 de exemplare din volumul Albinuța de Grigore Vieru și de manuale elevilor a 16 școli din regiunea Odesa, în special celor din clasele primare cu predare în limba română

Cahul, Republica Moldova (31 august 2016)

–          concert susținut de Alexandra Ungureanu și trupa sa în Piața Horelor din Cahul

–          reprezentații de teatru susținute de actorii Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul

–          depunere de flori la bustul lui Grigore Vieru, monument aflat pe aleea scriitorilor din Parcul Central din Cahul

Chișinău, Republica Moldova (31 august – 4 septembrie 2016)

–         Salonul de carte Bookfest (Pavilionul Central Moldexpo).

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.