Ziua Mondială a Poeziei, celebrată la Roma

Ziua Mondială a Poeziei, celebrată la Roma

256
0

Marţi, 21 martie 2017, la ora 19:30 la Accademia d’Ungheria in Roma (Palazzo Falconieri – Via Giulia) are loc  un eveniment cultural ce îşi propune promovarea dialogului intercultural, comunicării şi  a păcii, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Poeziei. Manifestarea culturală de la Roma este sprijinită de Comisia Naţională Italiană pentru UNESCO, alături de Federazione Unitaria Italiana Scrittori (Federaţia Unită a Scriitorilor din Italia) şi Casa delle Letterature (Casa Literaturii).Evenimentul include o lectură (Europa în versuri) a celor 11 poeţi din ţările participante (Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveţia, Ungaria), România fiind reprezentată de poeta Denisa Comănescu, a cărei participare este susţinută de Accademia di Romania şi de Institutul Cultural Român.

Printre poeții prezenți vor fi  Denisa Comănescu (România), Michael Hammerschmid (Austria), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Daniela Danz (Germania), Claudio Damiani (Italia), Janusz Kotański (Polonia), Dana Podracká (Slovacia), Maja Vidmar (Slovenia), Menchu Gutiérrez (Spania), Michael Fehr (Eveţia).

Potrivit ICR, poeta, editoarea şi traducătoarea, Denisa Comănescu a urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, luându-şi licenţa în română şi engleză. Considerată unul dintre cei mai valoroşi editori de literatură străină din România, este directorul general al Editurii Humanitas Fiction din Grupul Humanitas, Bucureşti. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1986 şi a Centrului PEN Român din 1990 (secretar-general între anii 1990-2004); membră a boardului Ireland-Romania Cultural Foundation din 2002; membră a Parlamentului Cultural European (ECP) din 2006.

Poetă de marcă a Generaţiei 80, este autoarea a cinci volume de versuri: Izgonirea din paradis, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1978 (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România); Cuţitul de argint, Editura Eminescu, Bucureşti, 1983; Barca pe valuri, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1987; Urma de foc, cu o postfaţă de Mircea Ivănescu, Editura Axa, Botoşani, 1999 (Premiul Festivalului Internaţional de Poezie de la Oradea, 1999, Premiul de Poezie al revistei Tomis, 1999); Acum biografia de-atunci, Editura Eminescu, Bucureşti, 2000. Un audiobook cu acelaşi titlu, cuprinzând o selecţie din versurile sale, citite de autoare, a apărut în 2008 la Editura Humanitas Multimedia. Volumele sale s-au bucurat de cronici excelente din partea celor mai importanţi critici literari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ