Acasă Alte comunitati Ziua produselor agroalimentare româneşti sărbătorită la Miercurea Ciuc, București și Bruxelles

Ziua produselor agroalimentare româneşti sărbătorită la Miercurea Ciuc, București și Bruxelles

La Miercurea Ciuc, București și Bruxelles s-a desfăşurat o campanie de promovare a produselor tradiționale locale, cu ocazia primei ediții a Zilei produselor agroalimentare românești, eveniment organizat în data de 10 octombrie.

Zonda Erika, directorul Direcției de programe în cadrul Consiliului Județean Harghita, a fost moderatorul forumului a cărui temă a fost reprezentată de rolul produselor locale și al alimentației sănătoase, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economică, păstrarea tradițiilor și protecția mediului. Bíró Barna Botond, vicepreședintele CJ Harghita și-a exprimat bucuria cu privire la organizarea zilei produselor agroalimentare și a ținut să mulțumească pentru inițiativa de organizare a evenimentului, deputatului Sebestyén Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Parlamentul României. Vicepreședintele consiliului județean a amintit și importanța pe care o are promovarea produselor locale la nivel local, național și european.

„Trebuie să sprijinim producătorii locali prin toate mijloacele avute la dispoziției, este importantă valorificarea produselor prelucrate, în schimbul materiei prime, și astfel asigurarea de locuri de muncă și crearea unui viitor sigur”, a afirmat vicepreședintele consiliului județean.

Becze István, consilier județean, președintele comisie pentru dezvoltare rurală din cadrul consiliului județean și-a exprimat mândria în ceea ce privește faptul că din anul 2009 instituția se ocupă cu promovarea produselor tradiționale locale, cu organizarea târgurilor. Acesta consideră că este nevoie de noi demersuri, cum ar fi îmbunătățirea aspectelor referitoare la marketingul produselor și serviciile de logistică. Totodată, a atras atenția celor prezenți de a profita de oportunitatea oferită de concursurile de proiecte.

La eveniment a fost prezent și dieteticianul Szász Hunor, care a vorbit despre obiceiurile alimentare și de viață specifice regiunii. Odată cu reorganizarea  Camerei agricole, activitățile legate de produsele tradiționale locale a fost preluată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. Din partea agenției, Cilip Árpád a vorbit despre regulamentul de organizare al târgurilor locale, cei prezenți au putut afla informații despre modalitatea de comunicare cu producătorii.

Albert Edit, din partea Direcției generale de finanțe publice Harghita a vorbit despre  condițiile și obligațiile care trebuie respectate în cazul participării la târguri. În cea de a doua parte a forumului, Török Jenő, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Harghita a prezentat o serie de bune practici din domeniu, iar Bálint Attila, a vorbit despre pregătirea artizanală a cașcavalului.

În luna iulie a acestui an a fost adoptată Legea 168 prin care se stabilește data de 10 octombrie ca zi națională a produselor agroalimentare românești.

De asemenea, au fost organizate și vizite educative la ferme sau unități agroturistice harghitene în  vederea promovării meseriei de fermier și producător de agroalimente în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care doresc să urmeze cursurile unor licee sau școli profesionale cu profil agricol. Au fost cooptați elevii din localitățile Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Sânmartin, Vlăhița, Brădești, Odorheiu-Secuiesc, Ulieș, Dârjiu, Cârța, Mădăraș, Lunca de Jos și Frumoasa. Aceștia au vizitat herghelia de la Sânsimion, ferma de vaci a lui Tódor József de la Cetățuia, ferma-școală de la Școala profesională Zeyk Domokos, unitățile de prelucrare a lavandei de la Porumbenii Mici și Cechești, unitățile de prelucrare a laptelui de la Frumoasa și ferma de vaci a lui Bartalis Attila de la Ineu. Totodată, la inițiativa deputatului Sebestyén Csaba, la Parlamentul României a avut loc o expoziție și degustare de produse tradiționale locale harghitene, în data de 10 octombrie, între orele 13,00-15,00. Lukács Zoltán Levente, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita a condus delegația care a adus în capitala țării o mostră din produse de panificație, produse din carne, ape  minerale, produse lactate, și plante medicinale provenind din județul Harghita

Expozanții au adus cu ei și publicația Bucătăria secuiască, varianta în limba română a popularei publicației Szekely konyha.

Tot în acest context, între 9-12 octombrie are loc Săptămâna Regiunilor și Orașelor  la Bruxelles. Ca parte a acestui eveniment, în organizarea Consiliului Județean Harghita, între 10-11 octombrie se desfăşoară workshop-ul pe tema politicii alimentare durabile a Uniunii Europene, la nivel local și regional. Cu această ocazie se va organiza o expoziție și degustare a produselor locale harghitene.