‎Românce care au schimbat lumea

‎Românce care au schimbat lumea

Cu ocazia Mărțișorului, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni lansează Campania ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea.În perioada 1-8 martie 2016 vom aduce un omagiu personalităților feminine din lumea românească a științei, culturii sau vieții academice fără de care lumea ar fi fost cu totul altfel. La acest început de primăvară, purtăm mărțișoare care să ne inspire, care să ne aducă aminte că, oriunde ne-am afla, trebuie să fim deschizători de drumuri, să visăm împreună la o Românie mai bună”, anunţă ministul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Acesta subliniază că astăzi, 1 Martie, “aducem un omagiu Sarmizei Bilcescu, prima femeie avocat din România, prima studentă care a obținut licența la Sorbona și prima femeie cu doctorat în drept din lume”.

Născută la București în 1867, a obținut licența în științe juridice în 1887 și doctoratul în 1890.  Teza sa s-a intitulat: De la condition légale de la mère” („Condiția juridică a mamei”). În 1891 a fost admisă în Baroul Ilfov, prezidat de celebrul avocat și om politic Take Ionescu. Bilcescu nu a practicat însă avocatura. S-a căsătorit la 6 ani după admiterea în barou și a fost una din fondatoarele Societății Domnișoarelor Române, organizație care a militat pentru școlarizarea femeilor în România.