Acasă Alte comunitati 100 de ani de la înființarea Operei Române din București, celebrați în...

100 de ani de la înființarea Operei Române din București, celebrați în Portugalia

O expunere a muzicologului și criticului muzical Oltea Șerban-Pârâu și un scurt montaj cuprinzând fotografii și texte de prezentare a Operei Române vor putea fi urmărite miercuri, 8 decembrie, pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona,cu ocazia celebrării a 100 de ani de la înființarea Operei Române din București.

Marcând în 2021 centenarul existenţei sale, Opera bucureşteană a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Românăînfiinţată de George Stephănescu, ce își desfășura spectacolele pe scena Teatrului Național. În anul 1921, Societatea „Opera“ a primit fondurile necesare pentru a se încadra în criteriile de instituţionalizare a unui teatru muzical naţional, devenind Opera Română.La 8 decembrie, avea loc spectacolul inaugural, premiera operei „Lohengrin“ de Richard Wagner, montat de regizorul Adalbert Markowski, la pupitrul dirijoral aflându-se George Enescu.

Oltea Șerban-Pârâu este muzicolog, critic muzical și doctor în muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din București. Este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora“ și a Asociației Române a Femeilor în Artă. Este semnatara traducerii și a articolelor privind compozitorii români pentru „Larousse – Dictionar de mari muzicieni“ și a celor din secțiunea muzicală a „Micului dictionar enciclopedic“. Are o intensă activitate de consilier muzical, artistic și de presă al unor instituții muzicale, teatrale și festivaluri naționale și internaționale. A fost coordonatorul artistic al unor turnee și proiecte culturale precum „Pianul călător“, „Duelul viorilor“, „Vioara lui Enescu“, „Flautul fermecat“, „Cele trei dive“, „COOLsound“, „Clasic la puterea a treia“, „Turneul național Teodora Gheorghiu“ etc. A condus timp de șapte ani postul particular Radio Romantic, a fost redactorul-șef al postului public Radio România Cultural, a condus Centrul Cultural Media Radio România, a fost director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio, consilier în management și editor la Radio România. A obținut „Premiul pentru originalitatea profilului radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului“ și diverse premii pentru publicistică ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

 

Articolul precedentStudenţii de la stat vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare
Articolul următorMihai Weber: ”Patrimoniul românesc și valorile UNESCO au nevoie de susținerea noastră”