100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, marcaţi prin spectacole...

100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, marcaţi prin spectacole muzicale la Tel Aviv

DISTRIBUIȚI

O serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă – pian, dedicate celebrării a 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai inovatori și talentați compozitori și pianiști români, Dinu Lipatti, va avea loc la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv.

Evenimentul organizat de ICR Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, are loc în perioada 22-23 mai 2017

Luni, 22 mai 2017, ora 16:30, la Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă – pian.

Marți, 23 mai 2017, la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă – pian.

Mădălina Dănilă a început studiul pianului la 4 ani; a urmat cursurile Liceului de Artă “Hariclea Darclée” din orașul natal Brăila (clasa Prof. Galina Cojocari), din clasa a opta lucrând în paralel și cu prof. Marcela Nistor (Liceul “Dinu Lipatti”, București). Tot atunci a început să cânte pe diverse scene din București (Institutul Francez, Arcub, Teatrul Bulandra), susținută fiind și de calitatea de membră a Fundației ”Remember Enescu”.

Pianista are un palmares bogat, dintre distincțiile primite evidențiindu-se: Premiul I. și Premiul Special „J. S. Bach” / Pro Piano – București 2008, Premiul Special „G. Enescu” / Concursul “Mihail Jora” – București 2014, Premiul “Alban Berg” / Pro Piano – București 2013, Premiul I. / “Mihail Jora”- secțiunea Muzică de Cameră – București 2012, Premiul Special la Concursul internațional organizat de Societá Umanitaria/secția Muzică de Cameră – Milano 2011. Recent a obținut la concursul ”Mihail Jora” desfășurat la București în martie 2015: Premiul I, Premiul special ”Maria Fotino” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări clasice și Premiul ”G. Enescu” pentru interpretarea Sonatei în fa# minor.

Pe parcursul anilor de studii universitare, datorită premiilor câștigate la concursuri naționale și internaționale, activitatea sa concertistică s-a extins prin recitaluri solo, camerale și concerte cu orchestra susținute la Praga, Budapesta, Milano, Villecroze, Flaine, Torino, Graz, Chișinău (în colaborare cu dirijorul Horia Andreescu). Din 2011 cântă împreună cu pianista Ioana Cojuharov (duo Ad Astra).

Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu. În prezent este doctorand în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, 4Cellos, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil.

Pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski, Răzvan Suma.

Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.