Acasă Cultura / Culte Festivalulul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST

Festivalulul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST

Trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din întreaga lume – SUA, Israel, Polonia, formaţii și interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenţia publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale, vor fi prezente la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST, desfășurat în perioada 25-30 mai 2023. Festivalul este organizat de Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Două companii teatrale de renume mondial, Yiddishpiel din Israel și Congress for Jewish Culture din SUA vor fi prezente în cadrul Festivalului cu sprijinul Institutului Cultural Român. Sâmbătă, 27 mai 2023, va putea fi vizionat spectacolul „Fron Shtetl to Broadway” al Teatrului Yiddishpiel din Israel, iar Congress for Jewish Culture din SUA va fi prezent la festival cu spectacolul „Romania Gives a Present to the World”, duminică, 28 mai 2023.

Spectacolul „Romania Gives a Present to the World” a fost realizat la inițiativa ICR New York și prezentat în premieră joi, 4 mai 2023, la New York, cu titlul De la „Pomul Verde” la „Broadway-ul idiș”. Spectacolul-document pune în evidență o legătură româno-americană mai puțin cunoscută, însă foarte importantă, creată prin intermediul teatrului de limbă idiș, și a fost realizat în onoarea actorului și regizorului româno-american Moshe Yassur, unul dintre exponenții de prim-rang ai teatrului idiș, supraviețuitor al pogromului de la Iași. Mai multe informații despre spectacol aici.

Festivalul Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, și își propune să deschidă, prin mijloace de expresie specifice, o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înţelegerea, acceptarea și apropierea între culturi.

Prin realizarea Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat dorește să aducă în atenţia publicului larg specificul unic al culturii idiș, prin prezentarea acesteia în contextul cultural actual, dar și să sporească interesul pentru realizarea unei mai bune comunicări interculturale, prin schimbul de experienţă cu comunităţi care promovează cultura idiș în lume, prezervarea tradiţiei culturale evreiești în România și transmiterea patrimoniului cultural evreiesc, prin mijloace artistice, în întreaga lume.

Biletele pentru toate evenimentele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua mySTAGE atât online, cât și de la casa de bilete a teatrului (str. Iuliu Barasch, nr. 15).