Acasă Stiri 12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical

12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical

Ziua Internațională a Asistentului Medical se desfășoară în acest an sub tema „Asistentul medical, o voce de urmat – Investiţii în acest domeniu și respect şi drepturi pentru cei care asigură sănătatea globală”. Deși mulți consideră că cei mai importanți oameni din sistemul de sănătate sunt medicii, s-a dovedit de-a lungul timpului că asistenții medicali joacă un rol cheie în toate instituțiile noastre medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților.

Asistenţii medicali continuă să simtă provocările pandemiei de COVID-19, dar şi pe cele ale războiului. Cu toate acestea, departe de a da înapoi în fața acestor provocări, ei le înfruntă cu o forță și dăruire incredibile, în ciuda condițiilor de muncă dificile. Unii au plătit cu viața. Îngrijirea zilnică oferită de asistente medicale în toate situațiile primește acum mai multă recunoaștere și laude din partea publicului, dar puține în ceea ce privește investițiile serioase din partea guvernelor și a sistemelor de sănătate.

Acum este timpul ca guvernele și sistemele de sănătate să investească în educația pentru asistență medicală, să abordeze deficitul tot mai mare de asistență medicală, să ofere medii de practică pozitive și o remunerație adecvată, să asigure echitatea de gen și să implice asistentele în luarea deciziilor la toate nivelurile în toate aspectele sănătății și asistenței medicale.

Nursingul este soluția pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de îngrijire a sănătății. Investițiile în forța de muncă din asistența medicală înseamnă că putem restabili, transforma și consolida sistemele de sănătate pentru a asigura echitatea în sănătate. Investind în asistență medicală și respectând drepturile, putem construi o forță de muncă mai puternică, mai rezistentă, mai competentă și mulțumită, care să facă față provocărilor viitoare.

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., a contactat Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptatăîn acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți din 12 mai din 1965.

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților. În fiecare an de atunci, ICN pregătește și distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor. – Sursa: stiri.tvr.ro