Acasă Cultura / Culte 150 de ani de învățământ românesc de marină, marcați de Romfilatelia

150 de ani de învățământ românesc de marină, marcați de Romfilatelia

Romfilatelia introduce în circulație joi, 17 noiembrie a.c., o emisiune de mărci poștale dedicată aniversării a 150 de ani de existență a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

În 17 noiembrie 1872, la Galați, au fost puse bazale învăţământului românesc de marină, odată cu fondarea unei şcoli speciale pentru subofiţerii şi ofiţerii din corpul flotilei „Școala Flotilei”. Din 1901 Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină a fost mutată la Constanţa, primind, apoi, numele domnitorului Mircea cel Bătrân, „adunător de pământuri româneşti” şi „domn până la Marea cea mare”.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” asigură formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor militari și civili în domeniul maritim, pentru satisfacerea nevoilor specifice Forţelor Navale Române sau ale altor beneficiari din sistemul naţional de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și ale mediului socio-economic, la nivel regional și internațional.

Emisiunea filatelică dedicată este alcătuită din două mărci poștale și un plic prima zi.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 10 lei este redată, în manieră stilizată, clădirea Academiei Navale, iar pe al doilea timbru, cu valoarea nominală de 10,50 lei și pe plicul prima zi, este ilustrată, în aceeași manieră, Nava-școală „Mircea”.

Nava-școală „Mircea” este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 m².