163 şahişti români, participanţi la Campionatele Europene individuale de şah pentru juniori...

163 şahişti români, participanţi la Campionatele Europene individuale de şah pentru juniori de la Mamaia

Campionatele Europene individuale de şah pentru juniori încep astăzi la Mamaia, cu participarea a peste 1.100 de jucători, potrivit Federaţiei Române de Sah.

Antrenorul emerit Sergiu Grunberg, directorul tehnic al echipelor nationale de sah ale Romaniei, a declarat: ”Teoretic avem cele mai mari sanse prin jucatorii de varsta mica, dar la categoria Under-18 sanse reale sunt prin marele maestru Bogdan Deac si maestrul international Mihnea Costachi”.

În momentul de față sosesc jucători din Europa, având în bagaj, obligatoriu, un laptop și telefonul mobil. În trecut, în bagaje la competiții mari, jucătorii aveau numeroase caiete și reviste de specialitate. Astăzi totul este concentrat pe ecrane”, a menționat Grunberg.

Din punct de vedere calendaristic nu este o alegere prea fericită, deoarece la două zile după finalul de la Mamaia vor începe Campionatele Mondiale de juniori de la Montevideo, unde participă și jucători români. Este dificil pentru cineva să participe la ambele competiții cu succes. În trecut, Europenele erau mai importante decât Mondialele, dar acum au intrat în joc forțe ca India, China și statele din America de Sud. Canada, spre exemplu, are doi chinezi în formația sa. Acestea sunt efectele globalizării, care merg doar într-un singur sens. Mai greu vom vedea un român sau un rus jucând în echipa Chinei”, a subliniat Sergiu Grunberg.

Organizatorii au anunțat că la competiția de la Mamaia vor participa 1.145 șahiști din 46 de state europene, dintre care 163 de jucători din țara noastră.

Concurenții vor participa la șase grupe de vârstă, separat la fete și băieți. Astfel, vor fi desemnați campioni continentali la categoriile Under 8, 10, 12, 14, 16 și 18 ani, la fete și băieți. Fondul total de premiere este de peste 40.000 de euro.

Competițiile sunt organizate până pe 15 septembrie, sub egida Federației Europene de Șah de ACS Mind Games & Events, reprezentată de Elena Cristian, organizator internațional, cu sprijinul Federației Române de Șah, în colaborare cu Primăria Constanța, CJ Constanța și Asociația Județeană de Șah Constanța.