20 de diplomaţi şi funcţionari publici din Republica Moldova s-au întâlnit cu...

20 de diplomaţi şi funcţionari publici din Republica Moldova s-au întâlnit cu parlamentarii români

Un grup de 20 de diplomaţi şi funcţionari publici din Republica Moldova, care participă la Programul de pregătire în diplomaţie şi relaţii internaţionale, organizat de Institutul Diplomatic Român, alături de MAE şi PNUD, s-au întâlnit cu senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, și senatorul Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. 
În cadrul întrevederii, senatorul Filip a vorbit despre importanţa identificării obiectivelor strategice de politică externă comune ale României şi Republicii Moldova şi necesitatea asumării acestora de către toţi actorii politici din cele două state, în vederea racordării Republicii Moldova la UE. De asemenea, domnia sa a subliniat faptul că România rămâne cel mai sincer şi apropiat partener al Republicii Moldova şi va continua să acorde sprijin Republicii Moldova. Pe de altă parte, sunt în continuare necesare eforturi de asimilare a standardelor europene, prin implementarea angajamentelor asumate.

La rândul său senatorul Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, prezentat stadiul şi continuitatea colaborării la nivelul celor două foruri legislative, în cadrul Comisiei Comune pe care o conduce împreună cu co-preşedintele din Parlamentul Republicii Moldova, și a subliniat importanţa cooperării economice, fiind aduse în discuţie proiectele dintre cele două ţări în domeniile: energetic, educaţie şi infrastructură.

De asemenea, au fost aduse în discuţie aspecte legate de adoptarea Declaraţiei Senatului României privind aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, organizarea apropiatelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, realizarea perspectivei europene a Republicii Moldova şi valorificarea experienţei româneşti acumulate în procesul de aderare la UE.

La întrevedere au mai participat senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean, Cristian Florian, membri ai Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorii Florinel Butnaru, Verestoy Attila şi deputatul Gheorghe Tinel, membri ai Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.