200.000 de români trăiesc în Franța și contribuie la dezvoltarea societății franceze

200.000 de români trăiesc în Franța și contribuie la dezvoltarea societății franceze

DISTRIBUIȚI

Președintele Comisiei pentru politică externă, deputatul UDMR Biro Rozalia, a avut o întrevedere cu Michele Ramis, ambasadorul Franței în România. Cei doi oficiali au evocat relațiile excelente dintre cele două țări și au discutat despre posibilitățile de întărire a colaborării între România și Franța la nivel parlamentar și în mai multe domenii de interes pentru ambele țări.

Un exemplu elocvent este vizita recentă la București a ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Darin, în contextul unui an cu multiple semnificații în relația cu Franța și anume, împlinirea a 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost proiectul cultural și de diplomație publică de mare anvergură- Sezonul România-Franța – care va fi lansat la Paris, la 27 noiembrie, în prezența președinților și prim-miniștrilor celor două state, celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franța a avut o contribuție semnificativă.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a mai subliniat importanța comunității românești din Franța, aproximativ 200.000 de persoane, care s-au integrat și contribuie la dezvoltarea societății franceze.

În legătură cu importanța președinției Consiliului UE, Biro Rozalia a vorbit despre prioritățile acestui mandat în perspectiva consolidării proiectului european. Președintele Comisiei a subliniat ideea că Uniunea are nevoie de parteneriate stabile în toate dosarele importante, ceea ce necesită un dialog permanent, echilibrat, între statele membre. În acest context, Biro Rozalia a salutat inițiativa Franței, respectiv a președintelui Emmanuel Macron de a promova francofonia și multilingvismul, ceea ce reprezintă o conexiune importantă între țările noastre.

Ambasadorul Michele Ramis a vorbit despre relațiile bilaterale excelente și, în același timp, și-a exprimat satisfacția în legătură cu saltul important înregistrat în ultima perioadă în dezvoltarea relațiilor economice, culturale, evocând, în același timp, importanța parteneriatului strategic. Excelența sa a ținut să sublinieze faptul că francofonia este foarte bine promovată la București. Ambasadorul Franței a precizat că țara sa va asigura un sprijin României în perioada președinției Consiliului UE.

Cei doi oficiali au convenit să inițieze un schimb de experiență între comisiile pentru politică externă cele două parlamente. În cadrul întâlnirii, Biro Rozalia l-a invitat pe ambasadorul Franței la o viitoare colaborare în domeniul sprijinirii procesului de implicare a femeilor în procesul decizional, avand în vedere ca Franța este un exemplu elocvent în acest domeniu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.