Acasă Uncategorized Festivalul “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” capătă amploare europeană în acest an

Festivalul “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” capătă amploare europeană în acest an

Un irladez stabilit în România organizează de cinci ani, la Săpânţa, un festival unic de promovare a tradiţiilor maramureşene, „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Prima dată când a vizitat zona Maramureşului, în 2003, Peter Hurley a fost impresionat de autenticitatea locului, iar câţiva ani mai târziu a decis să organizeze un festival prin care să promoveze peste hotare tradiţiile din Maramureş.

Astfel, în 2010 Peter Hurley reuşea să înfiinţeze primul festival intercultural din România, “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. Atunci şi-a pus la bătaie toate economiile pentru festival, dar şi-a dat seama că un astfel de eveniment este costisitor şi, deşi l-a organizat în fiecare an din 2010 până acum, cinci ani de zile s-a luptat să adune bani pentru o ediţie de amploare a festivalului de promovare a tradiţiilor, notează mediafax.ro

„Primele patru ediţii le-am făcut cu sponsorizări şi cu economii. Acum am reuşit să atragem o finanţare europeană de 180.000 de euro, într-un proiect Regio şi avem şi sprijinul Guvernului în acest proiect. În plus, avem şi sponsorizări din Irlanda, dar tot mai avem nevoie de încă 16.000 de euro, pentru că, aşa cum am mai spus, ediţia din acest an este una de amploare”, explică Peter Hurley.

Festivalul „Drumul lung spre cimitirul vesel” va avea loc, în acest an, în perioada 12 – 16 august şi va cuprinde vizite la locuinţele meşterilor populari din Săpânţa, astfel încât cei care participă la festival şi, în special străinii, „să vadă pe viu ce înseamnă tradiţiile româneşti”.

Partea cea mai atractivă a ediţiei din acest an a festivalului intercultural va fi un concert simfonic susţinut pe o pajişte din Săpânţa de 120 de artişti din Irlanda, Scoţia, Spania şi România.

De Sfânta Maria o să facem ceva foarte interesant. Am ales Săpânţa pentru că este un loc simbolic, reprezentativ pentru toate cele 12.000 de sate din România. Facem acest eveniment pentru că un compozitor irlandez a creat o simfonie despre viata satului, fiind inspirat de epitafurile din cimitirul Săpânţa, iar această operă se pune în scenă în Săpânţa de Sfânta Maria”, explică Peter, mândru că a reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit.