Acasă Asociatii Încă o localitate românească din Ucraina în care limba română a obținut...

Încă o localitate românească din Ucraina în care limba română a obținut statul de limba regională

Limba română a fost declarată limbă oficială în localitatea ucrainiană Dimca (Trestiana), de la frontiera Ucrainei cu România, scrie tocpress.info, care citează o declarație a lui Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuți.

„Deputații (consilierii) locali prezenți la ședința de plen a consiliului sătesc au votat în unanimitate oficializarea limba române, astfel încât aceasta să poată fi utilizată alături de cea ucraineană, care este limbă de stat” – a explicat primarul Mihai Sârbu.

Satul Dimca este cunoscut datorită scriitoarei ucrainene Olga Kobîleanska, născută la Gura Humorului, care a trăit și a creat la Dimca la sfârșitul sec. XIX- începutul sec XX. În localitatea Dimca s-a născut și a trăit cunoscutul profesor de română și autor al câtorva volume de poezie Gheorghe Mihailic, persecutat în perioada comunistă pentru promovarea limbii române în rândurile profesorilor și școlarilor.

Limba română a primit statut de limbă regională în mai multe localităţi din Ucraina. Este vorba de ocalitatea Tărsăuţi din regiunea Cernăuţi şi Pătrăuții de Jos (Nijnie Petrovţă), localitatea Apşa de Mijloc din raionul Rahiv, regiunea ucraineană Transcarpatia, Iordăneşti şi Oprişeni (raionul Hliboca), Ciudei (raionul Storojineţ), Ţinutul Herţa, satul Voloca (raionul Hliboca), satul Mahala (raionul Noua Suliţa).