Acasă America de Nord Teatrul şi poezia lui Constantin Chiriac, pe scenele din SUA şi Canada

Teatrul şi poezia lui Constantin Chiriac, pe scenele din SUA şi Canada

Constantin Chiriac, actor şi director de teatru, va fi în luna februarie protagonistul a patru evenimente de teatru și poezie românească, în SUA și Canada. Turneul nord-american se va desfășura sub genericul „Un actor despre Marele Teatru și rolurile sale! Poezia Teatrului și Teatrul Poeziei!„ un amplu recital liric de poezie religioasă, care selectează poeme din trei secole de istorie a poeziei române.

Primul eveniment va avea loc pe 11 februarie, când Constantin Chiriac va interpreta fragmente din rolurile pe care le joacă în spectacole de la Sibiu („Lecţia”, de Eugène Ionesco, “Oedip”, după Sofocle, „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, „Turandot”, de Carlo Gozzi, „Lulu”, de Frank Wedekind, “Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett, „Moi, Rodin”, de Patrick Roegiers, „Trei surori”, de A.P. Cehov, „Othello”, de William Shakespeare, „Idiotul”, de F. Dostoievski).

De asemenea, Constantin Chiriac va avea numeroase și importante întâlniri profesionale la New York, în perioada 10-13 februarie. Actorul și directorul general al Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu se va întâlni, la sediul Drama League, cu Directorul Executiv, Gabriel Shanks, Directorul Artistic, Roger Dantforth, și Directorul Comercial, Toby Banks; cu Președintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo; cu Jorge Cacheiro, Chair of Pace School of Performing Arts. La Pace University, se va întâlnii cu studenții de la actorie și va susține un workshop. Apoi, vor urma alte întâlniri profesionale la Park Avenue Armory, cu Michael Lonergan, Producing Director; cu regizorul, scenaristul și actorul Neil LaBute.

Pe 12 februarie, la New York, Constantin Chiriac este invitat de Președintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo, să participle la Opening Night, la Brooklyn Academy of Music (BAM), la piesa de teatru The Iceman Cometh, de Eugene O’Neill, (cu Nathan Lane în rol principal).

Vor urma două evenimente la Montreal, în Canada, în 15 februarie, după care românul va participa la semnarea acordului de înfrățire între Universitatea Moncton și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru următorii 5 ani, la o conferință organizată de Universitatea Moncton pentru studenții departamentului de Artă Teatrală, cu tema Growing Smart/Smart Growing.

De asemenea, Constantin Chiriac va susține pentru studenții aceleiași universități un recital, în limba engleză, din operele lui Marin Sorescu și Carl Sandburg, pe data de 18 februarie.

Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii și limbii române. A absolvit U.A.T.C.-ul la Bucuresti, în 1980, obtinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat, după 1990, trei diplome în Management Cultural: la Agenția de Informații a S.U.A., în 1996, la Hull University în Marea Britanie (1998-1999), precum și la Virginia Commelty University Richmond, în 1999.