Acasă Cultura / Culte 25 de ani de la căderea comunismului în România marcaţi la MAE

25 de ani de la căderea comunismului în România marcaţi la MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit marţi, 16 decembrie la sediul Ministerului Afacerilor Externe, evenimentul ”ROMÂNIA, 25 de ani după 1989 – 25 de ani de democraţie”, dedicat marcării a două decenii şi jumătate de la căderea comunismului în România.

La eveniment au participat ambasadorul Sergiu Celac, primul ministru de externe de după 1989, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului academic, ai diferitelor instituții publice, foştii miniştri de externe ai României Teodor Meleşcanu şi Titus Colăţean, jurnaliști. Alexandru Giboi, directorul Agerpres, Anca Pandea – redactor şef al redacţiei Documentare – Arhivă al agenției naționale de presă.

Pentru fiecare român, luna decembrie are, dincolo de orice alte asocieri, o dublă semnificaţie istorică: Sărbătorirea Zilei Naţionale şi comemorarea evenimentelor care au dus la prăbuşirea regimului comunist – anul acesta împlinindu-se un sfert de veac de la această piatră de hotar din istoria noastră ca naţiune”, a evidenţiat şeful diplomaţiei române în cuvântul de deschidere.

Este un moment care ne îndeamnă să reflectăm la ceea ce ne-au adus şi ne-au învăţat anii care s-au scurs (…). Este important că putem spune, cu mândrie, după 25 de ani, că sacrificiul celor care au luptat pentru libertatea noastră nu a fost în van”, a arătat Bogdan Aurescu, care a evidenţiat principalele schimbări prin care a trecut societatea românească și a rolul diplomației românești în construcția democratică a României.

Cei 25 de ani au însemnat o transformare fără precedent în toate domeniile, în însăşi percepţia noastră despre noi înşine şi a societăţii noastre, proces la care politica externă şi diplomaţia şi-au adus contribuţia în mod decisiv. România a evoluat în toţi aceşti ani, a devenit o ţară promotoare a valorilor libertăţii şi democraţiei la nivel regional, dar şi global, membră a NATO şi UE, cu un profil internaţional şi regional bine conturat”, a mai adăugat Ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul a menționat că, dacă înainte de 1989, democrația și libertatea erau noțiuni mai degrabă abstracte, astăzi ”poate cel mai valoros câştig al acestor 25 de ani a fost tocmai recâștigarea libertății – a libertăţii de a călători, de a gândi, de a ne exprima ideile, de a ne afirma oriunde în lume, de a ne croi propriul destin, atât cel personal cât şi cel de naţiune”. Vorbind despre apartenența României la comunitatea de valori europene și euroatlantice, ministrul de externe a subliniat că, rolul României, ca democrație tânără, și activă, trebuie să fie acela de stat care contribuie responsabil la stabilitatea regională, de furnizor de securitate și de participant activ la politicile europene şi globale.

Cu această ocazie a fost expusă o serie de documente de arhivă ale MAE, din care reiese modul în care regimul comunist de la București se raporta la evoluțiile înregistrate în țările vecine începând din primăvara anului 1989, reacțiile internaționale față de evoluțiile din România, precum și tentativele autorităților române de a combate izolarea politico-diplomatică internațională din acea perioadă.

În intervenția sa, ambasadorul Sergiu Celac a vorbit despre eforturile diplomației române în primele luni ale anului 1990 pentru asigurarea funcţionalităţii Ministerului Afacerilor Externe, elaborarea statutului Corpului Diplomatic şi restabilirea capacităţii analitice şi generatoare de concepte a instituţiei: „Lucrurile simple păreau foarte grele atunci. În asemenea condiţii dramatice, aceste probleme deveneau complexe”, a amintit fostul ministru al afacerilor externe. Ambasadorul Sergiu Celac s-a referit şi la demersurile intense din acea perioadă de restabilire a imaginii României şi de reechilibrare a relaţiilor sale la nivel internaţional.

Tot în cadrul evenimentului, sub genericul „Romania – 25 Years After, 25 Years of Democracy”, a fost vernisată o expoziție de fotografie, realizată de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Agerpres.

Concepută sub forma unui colaj de fotografii dispuse în oglindă şi menite să ilustreze ideea de arc peste timp, cu accent pe elementele de transformare, modernitate şi racordare la actualitate, o alternanţă vizuală între ”atunci şi acum”, expoziția oferă prilejul de a rememora parcursul politic, cultural, economic și social al României în cei 25 de ani de la căderea comunismului, prezentând o imagine a ”României de ieri și de astăzi”.