25 de scriitori francofoni despre România la Bruxelles

25 de scriitori francofoni despre România la Bruxelles

Ziua Internaţională a Francofoniei va fi marcată, astăzi, la reşedinţa ambasadorului României în Regatul Belgiei, prin lansarea volumului Escale literare la Cluj: Antologie bilingvă de autori francofoni, coordonat de Rodica Lascu-Pop, directoarea Centrului de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (CELBLF).Cu ocazia lansării, naista Mariana Preda va interpreta două pasaje muzicale din Rapsodia română de George Enescu şi din Sonata în fa major de Georg Friedrich Handel.

Publicat cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a înfiinţării Centrului, volumul omagiu cuprinde texte inedite (poezie, proză şi eseu) scrise de 25 de autori belgieni, luxemburghezi şi elveţieni despre legăturile lor cu România.

Eseistă, traducătoare şi profesoară la Universitatea Babeş-Bolyai, Rodica Lascu-Pop a fost decorată de autoritățile belgiene cu Ordinul Coroanei în grad de Ofiţer şi cu Ordinul Leopold II în grad de Comandor.

Cu ocazia seratei literar-muzicale, 14 din cei 25 de autori ai volumului vor împărtăşi impresii despre călătoriile lor în România şi despre relaţiile culturale belgo-române în cadrul unui dialog literar moderat de Rodica Lascu-Pop şi de Jacques De Decker, scriitor, om de teatru, eseist şi jurnalist.

Mariana Preda studiază muzica clasică şi jazz-ul la Conservatorul din Amsterdam. Tânăra naistă româncă are deja la activ două albume.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei şi cu Centrul de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.