Cea de-a XI-a ediție International Wine Contest Bucharest 2014 (IWCB 2014) a început, astăzi, la Biblioteca Națională a României și marchează, anul acesta, o serie de recorduri și planuri de perspectivă în segmentul vinului.
“Sunt foarte bucuros că mă aflu la București pentru a doua oară în doi ani. Această competiție este foarte importantă pentru toată lumea deoarce prin ea aflăm ultimele informații în ceea ce privește vinul și consider că este foarte interesantă inițiativa de a include și cultura fiecărui vin. Felicit organizarea extraordinară a acestei competiții în România”, a menționat observatorul International Organisation of Vine and Wine (OIV), Jean-Claude Ruf.
„Acest eveniment este un prilej pentru România de a demonstra că fondurile europene alocate segmentului viticol, din ultimii ani, au fost direcționate corespunzător cu interesele sectorului, care se ridică la nivelul unui concurs internațional de asemenea anvergură. România ocupă locul 5 în ierahia viticolă a țărilor europene și locul 9 în ierahia mondială”, iar acest lucru trebuie să reprezinte, în continuare o preocupare a României, a subliniat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Virgil Laurenţiu Găman, prezent la eveniment.
IWCB a intrat într-o nouă matrice strategică, anul acesta, deoarce aduce 719 probe: “Este o mare bucurie și o mare realizare pentru noi, deoarece înceamnă că imaginea s-a adus din ce în ce mai mult spre bine. Modul în care am organizat concursul este puțin diferit, în sensul că nu mai este atât de restrictiv, ci dorim să ofere cât mai multă percepție.(…) Dorim să transmitem încredere și producătorilor români, astfel că la sfârșitul probelor vom dezvălui identitatea vinului, pentru ca ceilalți să cunoască și țara de proveniență și eticheta”, a evidențiat președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Dan Boboc.
La concursul desfășurat pe parcursul a 4 zile, vinurile înscrise la concurs trebuie să fie destinate vânzării și să provină dintr-un lot omogen, la discreția organizatorului, de minim 1.000 de litri. Toate eșantioanele trebuie prezentate cu etichete și prezentare comercială, etichetarea fiind în concordanță cu legislatia aplicată în țara de origine.
Anul acesta, membrii juriului vor fi împărțiți în 4 comisii de degustare, aceștia provenind din Franța, R. Moldova, Hong Kong, Bulgaria, Columbia, Italia, Polonia, SUA, Slovacia, Elveția, Croația, Germania și România.