Acasă Alte comunitati 40 de cineaști români participă la Festivalul de Film de la Sarajevo

40 de cineaști români participă la Festivalul de Film de la Sarajevo

Cea de-a 21-a ediţie Festivalului de Film de la Sarajevo începe astăzi, când nu mai puţin de opt producţii din România vor fi proiectate în cele nouă zile de festival, în prezenţa a peste 40 de cineaşti români.

România se bucură şi de prezidarea regizorului român Călin Peter Netzer în juriul competiţiei de lungmetraje.

Festivalul internaţional de film pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Ediţia din acest an a festivalului reunește un număr semnificativ de artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.

CineLink facilitează întâlnirea între distribuitori și producători cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de postproducție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale, noteză Hotnews

Pe durata a două zile CineLink Work in Progress prezintă în exclusivitate cinci producţii (ficţiune, animaţie şi documentar) unui public invitat special, format din agenţi internaţionali, reprezentanţi ai festivalurilor, distribuitori şi companii de postproducţie.

CineLink Work in Progress se desfășoară în acest an pe 19 și 20 august şi cuprinde următoarele proiecte româneşti: Fixeur (r. Adrian Sitaru) şi Dublu (r. Catrinel Dănăiaţă). La sesiuni vor participa Adrian Sitaru şi Anam aria Antoci (Fixeur) alături de Catrinel Dănăiaţă şi Dana Toader (Dublu). Ediţia din acest an este coordonată de producătorul român Alex Trăilă. CineLink Work in Progress acordă două premii importante: The Post Republic Award, contribuţie non financiară sub forma serviciilor de postproducţie, în valoare de 50.000 euro şi The Restart Award – sprijin non financiar în valoare de 20.000 euro.

De asemenea, filmul documentar Cinema, mon amour în regia lui Alexandru Belc a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique.

Din echipa proiectului, la festival vor fi prezenţi regizorul filmului, Alexandru Belc alături de Tudor Giurgiu (producător) şi Ioachim Stroe (editor).

Atelierul de dezvoltare a proiectelor de film documentar are loc în perioada 17-21 august, reunind specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing.

Talents Sarajevo se desfășoară în perioada 15-20 august, fiind o platformă regională importantă de întâlnire și pregătire pentru cei 70 de artiști aspiranți din lumea filmului.

Iniţiat în anul 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud.

Din România au fost selectaţi pentru participare Iulia Ciochină, Sorin Dobrin (actori), Anda-Luana Puşcaş, Raul Sebastian Mihăilescu (regizori), Raluca Mănescu (producător), Ana-Maria Gheorghe, Ionuţ-Răzvan Barbu, Răzvan Mihai Badea (scenografi), Andra Petrescu (critic de film), Anna-Maria Drăghici şi Simona Susnea (cineaşti). În categoria Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul SOL (Messenger) în regia Andei-Luana Puşcaş.