Acasă Canada 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte româno-canadiene

55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte româno-canadiene

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 7 martie 2022, consultări politice cu omologul său canadian, Mélanie Joly, aflată în vizită în România, la invitația omologului român. În urma consultărilor politice aprofundate, cei doi demnitari au semnat o Declarație Comună privind rezultatele vizitei și acțiunea comună în perioada următoare, disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/58008.

În cadrul consultărilor politice, cei doi miniștri au salutat dinamica și substanța cooperării bilaterale, inclusiv în contextul aniversării, anul acesta, a 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Bogdan Aurescu și Mélanie Joly au convenit adoptarea în perioada următoare a Declarației Comune privind ridicarea nivelului relației bilaterale la nivel de Parteneriat Consolidat și a unei Foi de Parcurs vizând cooperarea sectorială. În domeniul apărării, au fost explorate o serie de opțiuni de aprofundare a colaborării, inclusiv prin continuarea, și în 2022, a misiunii canadiene de poliție aeriană în România, începând cu luna iulie. În domeniul securității energetice, a fost subliniat rolul cooperării tradiționale bilaterale pe dimensiunea energiei nucleare civile. Nu în ultimul rând, a fost evocat rolul comunității românești din Canada ca punte de legătură dintre cele două state, aceasta fiind foarte bine integrată și foarte apreciată din punct de vedere profesional.

Cei doi oficiali au discutat pe larg despre implicațiile agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și consecințele umanitare și de securitate ale acesteia, reiterând hotărârea de a menține un contact strâns pentru cooperarea în cadrul comunității extinse de aliați și parteneri care împărtășesc valori și interese comune, în vederea susținerii ordinii internaționale bazate pe reguli.

În contextul crizei refugiaților din Ucraina, ministrul canadian a mulțumit părții române pentru mobilizarea eficientă în acordarea protecției tuturor persoanelor nevoite să părăsească Ucraina din cauza agresiunii militare ruse, inclusiv a  peste 600 de cetățeni canadieni care au părăsit acest stat și au tranzitat România în siguranță.

Ministrul român a prezentat măsurile de sprijin umanitar oferite de țara noastră atât refugiaților ucraineni, precum și cetățenilor statelor terțe care au fost evacuați și au tranzitat România, inclusiv membri ai unor misiuni diplomatice. Totodată, șeful diplomației române s-a referit și la centrul logistic de distribuție (hub), anunțat de Președintele României după ședința CSAT din 1 martie, care va fi operaționalizat cu sprijinul Comisiei Europene pentru colectarea și transferul donațiilor internaționale de asistență umanitară în Ucraina.

Șeful diplomației române a prezentat analiza sa cu privire la implicațiile grave de securitate, fără precedent, care decurg în mod direct din decizia Rusiei de încălcare a ordinii internaționale bazate pe reguli, atât pentru regiunea Mării Negre, cât și la  nivel european, euroatlantic și global. În acest context, a evidențiat necesitatea regândirii elementelor de bază ale posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, date fiind diferențele majore al contextului actual de securitate față de momentul în care această postură a fost proiectată. În vederea consolidării securității pe Flancul Estic la Marea Neagră, a pledat pentru accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanța pachetului cuprinzător și substanțial de sancțiuni adoptat de către UE, Canada, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și alți parteneri internaționali, o consecință directă a agresiunii neprovocate la adresa Ucrainei. A fost reliefat caracterul esențial al coordonării strânse dintre toți acești actori internaționali, în aplicarea și extinderea acestor sancțiuni, în situația în care agresiunea Rusiei continuă.