56% dintre cetățenii UE – îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică

56% dintre cetățenii UE – îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui sondaj Eurobarometru special realizat în septembrie-octombrie 2021, o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE consideră că internetul și instrumentele digitale vor juca un rol important în viitor. În plus, marea majoritate consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a drepturilor și principiilor europene sunt utile pentru realizarea cu succes a transformării digitale.

Rezultatele sondajului arată că peste opt din zece europeni (81%) consideră că, până în 2030, instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor. Peste 80% dintre cetățenii UE consideră că utilizarea acestora va aduce cel puțin tot atâtea avantaje cât dezavantaje. În schimb, doar o mică parte (12%) se așteaptă ca utilizarea instrumentelor digitale și a internetului până în 030 să aducă mai multe dezavantaje decât avantaje.

Mai mult de jumătate (56%) dintre cetățenii UE care au participat la sondaj se declară îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică, precum furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul. În plus, peste jumătate (53 %) dintre aceștia au declarat, de asemenea, că sunt îngrijorați cu privire la siguranța și bunăstarea copiilor în mediul online, iar aproape jumătate (46 %) dintre cetățenii UE sunt îngrijorați de utilizarea datelor și a informațiilor cu caracter personal de către întreprinderi sau de către administrațiile publice.

Aproximativ o treime (34%) dintre cetățenii UE sunt îngrijorați de dificultatea de se a deconecta și de a găsi un echilibru bun între viața online și cea offline, iar aproximativ unul din patru cetățeni (26%) este îngrijorat de dificultatea dobândirii de noi competențe digitale, necesare pentru a participa activ în societate. În sfârșit, aproximativ unul din cinci cetățeni ai UE (23 %) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul produselor și serviciilor digitale asupra mediului.

Conform rezultatelor sondajului, majoritatea cetățenilor UE consideră că UE le protejează bine drepturile în mediul online. Cu toate acestea, un număr semnificativ (aproape 40 %) de cetățeni ai UE nu sunt conștienți de faptul că drepturi precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea ar trebui să fie respectate și în mediul online, iar în șase state membre ale UE, mai mult de trei din patru cetățeni nu sunt conștienți de acest lucru. Cu toate acestea, marea majoritate a cetățenilor UE consideră că este util să afle mai multe despre aceste drepturi.

Marea majoritate (82%) a cetățenilor UE consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a unei viziuni europene comune asupra drepturilor și principiilor digitale sunt utile. Aceste principii ar trebui să aibă implicații concrete pentru cetățeni; de exemplu nouă din zece cetățeni (90%) sunt în favoarea includerii principiului conform căruia toată lumea, inclusiv persoanele cu handicap sau persoanele expuse riscului de excluziune, ar trebui să beneficieze de servicii publice digitale ușor de accesat și de utilizat. Cetățenii doresc să fie informați în mod clar cu privire la termenele și condițiile aplicabile conexiunii lor la internet, să poată accesa internetul printr-o conexiune de mare viteză și la prețuri accesibile și să poată utiliza o identitate digitală sigură și de încredere pentru a accesa o gamă largă de servicii online publice și private.

Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declarație europeană privind drepturile și principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei. Declarația va promova o tranziție digitală modelată de valorile comune europene și de o viziune asupra schimbărilor tehnologice centrată pe factorul uman.

După acest prim sondaj, o serie recurentă de sondaje Eurobarometru va fi planificată în fiecare an (începând din 2023) în vedere colectării de date calitative, bazate pe percepția cetățenilor cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare în UE principiile digitale, odată ce vor fi consacrate în declarație.

Eurobarometrul special (518) analizează modul în care cetățenii UE percep viitorul instrumentelor digitale și al internetului, precum și impactul preconizat pe care internetul și produsele, serviciile și instrumentele digitale îl vor avea asupra vieții lor până în 2030. Acesta s-a desfășurat în perioada 16 septembrie – 17 octombrie 2021 printr-o combinație de interviuri online și față în față, atunci când organizarea acestora a fost posibilă sau fezabilă. Au fost intervievați 26.530 de respondenți din cele 7 de state membre ale UE.

Peste 8 din 10 europeni (81%) cred că mediul digital și internetul vor avea un rol important în viitor și consideră faptul că Uniunea Euroepană trebuie să-și promoveze principiile și drepturile pentru a reuși în acest mediu. Doar 12% consideră că utilizarea internetului va avea dezavantaje până în anul 2030.

Mai mult de jumătate din cetățenii UE (56%) s-au declarant îngrijorați cu privire la criminalitatea informatică și la atacurile cibernetice, iar peste jumătate din aceștia (53%) au fost îngrijorați cu privire la copii în mediul online, considerând că le este amenințată siguranța și bunăstarea. Mai mult, 46% dintre cetățeni sunt îngrijorați cu privire la utilizarea datelor și informațiilor personale de administrații publice sau de înteprinderi. Un procent de 34% se confruntă cu dificultatea de a echilibra viața online cu cea offline. În plus, 1 din 4 cetățeni (26%) este îngrijorat cu privire la dobândirea competențelor digitale, iar 1 din 5 (23%) și-a arătat îngrijorarea legat de impactul pe care-l pot avea serviciile digitale și produsele asupra mediului. „(…) majoritatea cetățenilor UE consideră că UE le protejează bine drepturile în mediul online. Cu toate acestea, un număr semnificativ (aproape 40 %) de cetățeni ai UE nu sunt conștienți de faptul că drepturi precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea ar trebui să fie respectate și în mediul online, iar în șase state membre ale UE, mai mult de trei din patru cetățeni nu sunt conștienți de acest lucru. Cu toate acestea, marea majoritate a cetățenilor UE consideră că este util să afle mai multe despre aceste drepturi”.

Europenii vor informare clară cu privire la condițiile și termenele aplicabile conexiunii la internet, astfel încât să beneficieze de o viteză mare și prețuri accesibile. Mai mult, 82% dintre cetățenii europeni consideră importantă promovarea și definirea viziunii europene comune asupra principiilor și drepturilor digitale (9 din 10 au susținut ideea că toată lumea, inclusiv persoanele cu dizabilități sau predispuse la excludere, ar trebui să beneficieze de servicii publice digitale ușor de utilizat).

„Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declarație europeană privind drepturile și principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei. Declarația va promova o tranziție digitală modelată de valorile comune europene și de o viziune asupra schimbărilor tehnologice centrată pe factorul uman.

După acest prim sondaj, o serie recurentă de sondaje Eurobarometru va fi planificată în fiecare an (începând din 2023) în vedere colectării de date calitative, bazate pe percepția cetățenilor cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare în UE principiile digitale, odată ce vor fi consacrate în declarație”.

Dorința a fost de a analiza modul în care cetățenii Uniunii percep impactul pe care-l va avea internetul până în 2030 și ce viitor vor avea internetul și instrumentele digitale. Acest Eurobarometru a fost defășurat între 16 septembrie și 17 octombrie 2021 prin intermediul interviurilor (atât offline cât și online) pe un număr de 26 530 de respondenți.

Pe data de 9 martie, Comisia a stabilit comunicarea Busola pentru dimensiunea digitală: modelul european pentru deceniul digital. A fost susținut un set de principii digitale care permite accesul la servicii de internet, un mediu sigur și la o administrare și servicii publice centrate pe oameni (alături de libertățile mediului online).

Astfel, în luna septembrie 2021, a fost propusă „Calea către deceniul digital – un cadru de guvernanță solid pentru atingerea obiectivelor digitale”. Mai mult, a fost organizată o consultare publică (12 mai-6 septembrie 2021) și participanții au susținut principiile digitale europene (609 răspunsuri, 65% de la cetățeni și 10% de la organizații ale societății civile).

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.