Acasă Ucraina 600 de ani de la prima atestare documentară a satului Oprișeni din...

600 de ani de la prima atestare documentară a satului Oprișeni din regiunea Cernăuți

Foto: BucPress

În data de 17 martie a.c. satul Oprișeni din regiunea Cernăuți a împlinit 600 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej în această localitate nord-bucovineană cu populație majoritar românească a fost organizată o serie de evenimente festive, scrie BucPress.

Localitatea Oprișeni a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. Prima atestare documentară a satului are loc într-un document din 17 martie 1418 al domnitorului Alexandru cel Bun. În anul 1490 este menționată biserica din satul Oprișeni. Teritoriul satului este donat în 1503 Mănăstirii Moldovița printr-un hrisov al voievodului Ștefan cel Mare.

Potrivit jurnalistei Doina Bojescu, originară din această localitate bucovineană pitorească, la manifestare a fost prezentă Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, Grigore Timiş, deputat al poporului din Ucraina, Ion Muntean, preşedintele Consiliului Regional Cernăuți, alți reprezentanți ai conducerii regionale şi raionale, Vasile Bâcu, preşedintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, Ilie Popescu, preşedintele Societății regionale „Golgota”, redactori-şefi ai publicațiilor româneşti, profesori, oameni de cultură, elevi şi fii ai satului.

Pe lângă numeroasele mesaje de felicitare, oprişenenii au primit unul deosebit, din partea lui Leon Birău, în vârstă de 99 de ani, cel mai longeviv fiu al satului, care astăzi locuieşte în Timişoara.

Potrivit parlamentarului Grigore Timiș, care participat la sărbătoarea satului Oprișeni,  din păcate, spre deosebire de anii precedenți, printre noi nu mai este istoricul Dumitru Covalciuc, care s-a retras spre cele veșnice cu câteva luni în urmă. Totuși, printre oamenii de vază ai satului la sărbătoarea de din 17 martie a.c. și din ultimii 5 sau 10 ani au fost prezenți Liviu Rusu, Ion Toronciuc, Ion Muntean ș.a. „Aici au trăit oameni harnici și gospodari, satul s-a tot dezvoltat. Cunoaștem date mai concrete din documentele perioadei Moldovei medievale și Imperiului Austro-Ungar. Astăzi am avut ocazia să ne convingem că nu s-a schimbat situația, după secole de istorie – oamenii sunt muncitori, satul este prosper și se dezvoltă activ”, a spus Grigore Timiș, aducând mulțumiri directorului școlii Nicolae Bodnariuc și primarului Nicolae Popovici pentru sărbătoarea de suflet și cooperarea tradițională. Grigore Timiș a felicitat localnicii cu această sărbătoare și a adus un mic cadou (un televizor) școlii din Oprișeni.

Un mesaj de sărbătoare a fost rostit de consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan care a menționat continuitatea istorică și culturală în acest spațiu nord-bucovinean deosebit.

Începând din anul 1991, satul Oprișeni face parte din raionul Hliboca (Adâncata) al regiunii Cernăuți, Ucraina independentă. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 2.060 (2.037+23), reprezentând 97,45% din populația localității. Prin Decizia nr. 133 din 2 martie 1995, Rada Supremă a Ucrainei a schimbat denumirea satului din cea de Dubivka în cea istorică de Oprișeni.

Sursa citată reamintește că în data de 18 aprilie 2017 în localitatea Oprișeni, a fost dezvelit bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În acest mod, vrednicii români din localitatea românească Oprișeni au înscris o nouă pagină în istoria nordului Bucovinei, visul de altă dată al românilor bucovineni devenind realitate. Bustul a fost dezvelit grație unor vrednici români din nordul Bucovinei, între care se numără Ilie Bezușco, Dumitru Covalciuc, Dragoș Olaru, Nicolae Bodnariuc, Radu Bezușco și Mircea Semco. Autorul bustului este regretatul sculptor român din nordul Bucovinei, Dumitru Gorșcovschi, iar arhitectul Complexului memorial din localitate – Valeriu Rotar.