Acasă Europa 70.000 de mari companii ar urma să plătească o taxă anuală pentru...

70.000 de mari companii ar urma să plătească o taxă anuală pentru acces pe piața unică europeană

70.000 de mari companii ar urma să plătească o taxă anuală pentru acces pe piața unică europeană, măsura fiind gândită pentru a finanța programul de relansare economică. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi această taxă anuală, informează Financial Times, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat Financial Times, Johannes Hahn a spus că nu există alternative decât a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe (sau propriile resurse), prin care să-şi asigure serviciul datoriilor, ce urmează a fi asumate conform planului de 750 de miliarde de euro dezvăluit săptămâna trecută.

Johannes Hahn a explicat că alternativa ar fi contribuţii mai mari la bugetul comunitar din partea statelor membre, ceea ce ar fi inacceptabil din punct de vedere politic. ”Un buget mai mic nu va fi acceptat de marea majoritate a statelor membre. Iar când vine vorba de noi contribuţii, nu văd să existe interes în nicio ţară” a spus comisarul european.

Amploarea acestei ”taxe de acces” va depinde de mărimea companiei. Proiectul este deocamdată într-un stadiu incipient în interiorul Comisiei.

Taxa care va fi percepută de la marile companii ar urma să ia forma unei sume forfetare ce va fi plătită anual pentru utilizarea pieţei unice, iar amploarea ei va depinde de mărimea companiei. Johannes Hahn a spus că marile companii ar putea fi împărţite în două sau trei categorii.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale.

Johannes Hahn a subliniat faptul că noile propuneri ”nu vizează contribuabilii individuali”.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro.

Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu ”buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro”, este o ”necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională””, a apreciat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. ”În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.