8.364 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de românii din...

8.364 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de românii din străinătate. Căușeni, a doua localitate cu secție nouă de votare.

Localitățile din străinătate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegători înscriși în Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi secții de votare sunt Soroca și Căușeni din Republica Moldova, a anuntat Autoritatea Electorala Permanentă (AEP).

Potrivit datelor AEP, până luni, 5 septembrie 2016, au fost validate 8.364 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Dintre acestea, 6.205 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.159 pentru votul în secțiile de votare.

AEP menționează că cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse în 40 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse în 33 de țări.

AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.

Subliniem că AEP derulează, încă de anul trecut, o campanie susținută de informare a alegătorilor români din diaspora privind variantele și procedurile de vot la alegerile parlamentare din acest an, utilizând în acest scop toate canalele de comunicare: mediul online, întâlniri directe cu românii din peste 20 de localități din străinătate, distribuirea de materiale informative prin intermediul misiunilor diplomatice, al Info-chioșcurilor existente în cadrul comunităților românești și al aeroporturilor internaționale din România.

AEP informează constant cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și de aceea va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.