85 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele...

85 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite Mexicane

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat la evenimentul dedicat marcării a 85 de ani de stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite Mexicane, organizat de Universitatea din București și Ambasada Mexicului în România în format videoconferință, cu participarea secretarului de Stat mexican Julián Ventura Valero, precum și a unor profesori și cercetători din cele două state.

Discuțiile au vizat stadiul şi perspectivele relației bilaterale, precum și oportunitățile de fructificare a potențialului de cooperare existent, în domenii de interes comun precum cel academic și cultural.

În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat principalele momente din îndelungata cooperare în sfera multilaterală dintre România și Mexic și a subliniat necesitatea continuării eforturilor comune, pentru a face față provocărilor actuale, precum cea reprezentată de pandemia de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat cooperarea bilaterală economică, menționând că în decursul celor 85 de ani de relații diplomatice Mexic a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României în America Latină, cu un schimb economic bilateral în valoare de aproximativ 440 milioane dolari în decursul anului trecut, proces susținut de ritmul crescut al dialogului bilateral.

De asemenea, ministrul român a menționat colaborarea la nivel academic dintre România și Mexic, făcând referire la programul de activități academice ”Fabela-Titulescu” dedicat memoriei a două personalități excepționale din cele două state – Isidro Fabela Alfaro și Nicolae Titulescu, program organizat de Universitatea din București și Universitatea Națională Autonomă a Mexicului, care are ca obiectiv facilitarea mobilității academice și cercetarea comună în domeniul studiilor de pace.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța cooperării la nivel multilateral dintre cele două state și a mulțumit, în context, pentru contribuția Mexicului la Declarația de la București a Comunității Democrațiilor pentru marcarea a 20 de ani de la adoptarea Principiilor de la Varșovia, declarație adoptată anul acesta la 26 iunie, în cadrul Conferinței aniversare organizate de România în calitate de Președinție a acestui for. Foto-Agerpres.ro