Comisia Europeană va investi 90 de milioane euro în 17 proiecte noi de cercetare care contribuie la refacerea și protejarea sănătății solului, având drept scop producția durabilă de alimente sănătoase, protejarea biodiversității, consolidarea rezilienței la schimbările climatice.
Proiectele reunesc 314 participanți din 32 de țări. Pe lângă statele membre ale UE, participă și țări asociate programului – Israel, Kosovo, Norvegia, Serbia și Turcia, dar și țări neasociate – Regatul Unit, Statele Unite, Canada și Elveția. La proiecte participă universități, instituții de cercetare, IMM-uri, întreprinderi, ONG-uri și autorități locale.
Proiectele vor crea un depozit de cunoștințe și date pentru integrarea cunoștințelor în materie de cercetare și inovare privind solul și sănătatea solului, vor reduce deșeurile rezultate din prelucrarea alimentelor și valorificarea reziduurilor în vederea producerii și testării unor amelioratori de sol organici și produse fertilizante, vor furniza indicatori pentru măsurarea biodiversității solului și a serviciilor ecosistemice (de exemplu, agroecosisteme și ecosisteme forestiere), vor furniza instrumente și metode de identificare a surselor de poluare și de gestionare durabilă și rentabilă a terenurilor în zonele urbane și rurale, vor standardiza metodologia și a mecanismele de certificare pentru contabilizarea carbonului în sol, vor crea o structură de tip ghișeu unic pentru a sprijini, extinde și promova viitoarea rețea de 100 de „laboratoare vii” și „faruri” din cadrul misiunii „Sol”, care va începe să funcționeze anul viitor.
Cele 17 noi proiecte vor fi gestionate de Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare (REA).