A ars biserica din lemn a românilor din Praga

A ars biserica din lemn a românilor din Praga

Un incendiu cu autor necunoscut a mistuit biserica din lemn a românilor din Praga. Turla centrală, de peste 17 metri înălțime, s-a prăbușit. Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Primăria din Praga, proprietarul edificiului, îl va reconstrui. „Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”, a spus el.

”M-am gândit întotdeauna și la misiunea mea ca preot. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”, a mai spus parohul românilor din Praga.

Părintele Andrei Danciu a subliniat că bisericile unesc comunitățile românești din diaspora. La parohia sa se întâlneau românii din Republica Moldova, România și Ucraina.

Biserica monument istoric este situată într-un parc public și neîmprejmuită. Sunt suspectați ca autori involuntari ai incendiului oameni ai străzii.

Clădirea și obiectele din interior erau asigurate, iar Primăria orașului Praga va iniția la anul o colectă publică, asumându-și refacerea integrală a sfântului locaș.

Biserica are hramurile Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt și aparține canonic de Biserica Cehiei și Slovaciei. Aceasta susține oficierea slujbelor în limbile materne ale minorităților, ceea ce a făcut posibilă funcționarea parohiei românești din Capitala Cehiei.

Biserica Românească din Praga este situată în grădina Kinsky, din vecinatatea locului numit Petrin, și a fost dată spre folosire Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia în 2008.

Construcția monument istoric provine din vestul Ucrainei și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Biserica a fost relocată de două ori în ultimele două secole. A fost realizată integral din lemn, inclusiv cuiele și penele. Arhitectura este tipic ruteană și conține elemente de baroc sătesc. Biserica a fost complet demontată și relocată de două ori: prima dată în 1793, iar a doua oară în 1929, când rutenii au dăruit-o orașului Praga, capitala statului din care făceau parte pe atunci. Între 1919 și 1939 Transcarpatia a făcut parte din Cehoslovacia.

Biserica face parte din colecția Departamentului Etnografic al Muzeului Național din Praga.

Cea mai recentă slujbă oficiată în sfântul locaș a fost transmisă online pe canalul de Youtube al parohiei, deoarece în Cehia s-au introdus măsuri restrictive cu privire la circulația și adunarea persoanelor. – sursa: Basilica.ro