Acasă Stiri A doua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană,...

A doua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, la Bruxelles

În perioada 14-16 martie 2016,  la Bruxelles are loc cea de-a doua Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În acest context, o delegație a guvernului Republicii Moldova, condusă de premierul Pavel Filip, se află la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu înalţi oficiali europeni – Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, vicepreşedintă a Comisiei Europene și cu Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. De asemenea, sunt prevăzute întrevederi cu Maroš Šefčovič, comisar pentru Uniunea Energiei, Valdis Dombrovskis, comisar pentru moneda Euro şi dialog social, vicepreședinți ai Comisiei Europene, precum și cu comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

În a doua parte a zilei, premierul moldovean se va întâlni cu eurodeputatul Andi Cristea, membru a Parlamentului European, co-preşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova -UE,  și va purta discuții cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Vizita Premierului la Bruxelles se va încheia cu o întrevedere importantă, cea cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

Din delegația Moldovei mai fac parte vicepremierii  Gheorghe Bălan, Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, precum şi miniştrii  Finanţelor, Octavian Armaşu, Justiţiei, Vladimir Cebotari, Mediului, Valeriu Munteanu, Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama.

La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul Filip, conducerea Parlamentului şi a comisiilor permanente din Legislativul Moldovei s-au întrunit în cea de-a doua şedinţă comună de lucru, pentru a evalua progresele în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și pentru corelarea agendelor Guvernului și Parlamentului.

Potrivit premierului Pavel Filip au fost aprobate 28 de acte normative prevăzute în Planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere, dintre care opt reglementări vizează acquisul comunitar.

Totodată, Premierul a specificat că, din cele 166 proiecte de acte legislative prevăzute în lista prezentată la şedinţa comună precedentă, din 12 februarie 2016,  Executivul a  aprobat 79 de avize, ceea ce constituie aproape jumătate din numărul total de proiecte restante.

În ceea ce privește activitatea parlamentară, Adrian Candu, președintele Parlamentului, a catalogat ritmul implementării angajamentelor asumate ca ”accelerat”: „La cele cinci ședințe plenare ale Parlamentului din această sesiune de primăvară, au fost adoptate mai multe acte normative de pe agenda europeană decât în întreaga sesiune de toamnă”, a spus Candu.

La începutul lunii martie Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova a elaborat şi aprobat o Foaie de parcurs privind prioritățile reformelor, cu scopul de a accelera implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Foaia de parcurs se referă la măsuri care trebuie puse în aplicare  în maximum 6 luni (31 iulie 2016).

Printre priorităţi figurează combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi procuraturii, libertatea mass-media, reforma administraţiei publice şi reluarea cooperării cu FMI – consolidarea independenţei regulatorilor de pe piaţa financiar-bancară, investigarea fraudei bancare şi sporirea transparenţei şi condiţiilor investiţionale.

Un subiect aparte este şi cooperarea cu societatea civilă prin asumarea  angajamentelor de revizuire şi setare a unor platforme eficiente şi rezultative de dialog.

FOAIA DE PARCURS pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE va fi discutată în detaliu și în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere, care începe astăzi la Bruxelles.