A început expedierea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din afara...

A început expedierea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din afara granițelor

Joi, 16 mai 2019, a început expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, pentru alegerile europarlamentare și referendumul național din 26 mai, anunță MAE.

Pentru cele 441 secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va trimite 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național. Vor fi distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaților României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul național, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul național. MAE precizează că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secțiilor de votare din străinătate la un proces electoral.

Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezența la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităților românești, precum și de estimările privind intenția participării la vot realizate pe baza informațiilor transmise și a intențiilor exprimate de cetățenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunitățile românești din străinătate.

Odată cu buletinele de vot, sunt expediate şi celelalte materiale necesare votării: timbre autocolante, ştampile cu mențiunea ”VOTAT”, ştampile de control, modele de liste electorale suplimentare și de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele locurilor de desfășurare a votării pot fi consultate pe pagina de internet a MAE:http://www.mae.ro/node/48090.

La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc și referendumul național convocat de Președintele României.

La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

La referendumul național vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.