A început Tabăra de Istorie, Cultură și Civilizaţie Românească

A început Tabăra de Istorie, Cultură și Civilizaţie Românească

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr i-a primit astăzi, 21 octombrie, pe participanții la proiectul „Convergenţe Culturale” – Tabără de Istorie, Cultură și Civilizaţie Românească.

La întâlnire au fost prezenți 40 de studenți și profesori de la Facultatea de Istorie şi  Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Stat din Chişinău, Republica Moldova. Aceștia se află în perioada 19-23 octombrie  în Bucureşti, la invitaţia Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat a subliniat importanța pe care cunoașterea istoriei și a civilizației românești, în toate formele sale de exprimare, o are în păstrarea identității și a apreciat rolul proiectului în acest sens.

Totodată, Angel Tîlvăr a menționat numeroasele acțiuni pe care cetățenii celor două state, “românii de pe ambele maluri ale Prutului”, le desfășoară împreună în diferite țări ale lumii, în direcția păstrării identității comune și a limbii române.

În context, ministrul delegat a făcut referire la protocolul de colaborare, încheiat marți 20 octombrie, de DPRRP cu Biroul pentru Relații cu Diaspora din Rep. Moldova, în vederea organizării unor acțiuni comune având ca scop păstrarea identității românești.

De asemenea, demnitarul român a reafirmat importanța dialogului și a cooperării dintre guvernele României și Rep Moldova, oferind exemplul ședinței comune de anul acesta a celor două executive.

Ministrul delegat a înmânat studenților și profesorilor diplome de participare și cărți cu conținut istoric, exprimându-și speranța că, la întoarcerea acasă, vor transmite mesajul de fraternitate și de identitate comună care unesc România și Rep. Moldova.

Tabăra de istorie, cultură şi civilizație românească se află la cea de-a doua ediție și se înscrie într-o succesiune de proiecte desfășurate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” în parteneriat cu Ministerul Culturii din Rep. Moldova, în baza protocolului de colaborare semnat de cele două instituții.