A IX-a reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din afara granițelor...

A IX-a reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din afara granițelor țării

 Secretarul de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni Sebastian Hotca a prezidat cea de-a IX-a reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din afara granițelor țării.

La reuniune au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Interne, Comisiei românilor de pretutindeni din cadrul Senatului României, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Economiei dar și ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Ministerului Economiei și Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților.

La Consiliul Consultativ Interinstituțional pentru românii din afara granițelor țării au participat Zvetlana Preoteasa, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților.

Sebastian Hotca a salutat eforturile instituțiilor care tratează problematica românilor de peste hotare și a reafirmat interesul pentru o colaborare strânsă, orientată pe rezultate şi iniţiere de noi proiecte, în interesul românilor de peste hotare.

În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte de actualitate privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, importanţa lectoratelor de limba română cu precădere în cadrul comunităţilor istorice a românilor din jurul graniţelor, dar şi mai îndepărtate precum cele din Kazahstan.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat și aspecte legate de legea votului prin corespondenţă, ce urmează a fi discutată în plenul Camerei Deputaţilor şi de necesitatea creșterii gradului de informare reciprocă și a dialogului privitor la proiectele derulate de fiecare instituție membră a Consiliului în beneficiul comunităților românești din străinătate