Acasă Italia Accident aviatic în Italia. Două victime, confirmate ca fiind cetățeni români

Accident aviatic în Italia. Două victime, confirmate ca fiind cetățeni români

Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Milano, s-a autosesizat în urma informațiilor publicate de presa italiană cu privire la prăbușirea unui avion de mici dimensiuni la periferia orașului Milano și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene pentru a obține informații referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor afectate, precizează MAE.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile italiene reprezentanților oficiului consular, din cercetările efectuate până la acest moment, rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetățeni români, cu dublă cetățenie.

Presa italiană a anuntat în urmă cu câteva ore că un avion ultraușor, cu opt persoane la bord, s-a prăbușit în San Donato din Milano, pe o clădire în curs de renovare. La bord se aflau pilotul, copilotul, cinci adulți și un copil, care și-au pierdut viața. În impact, aeronava a luat foc, iar unele mașini și clădirea au luat foc. La fața locului au intervenit: salvarea cu elicopterul, patru ambulanțe, Pompierii, Carabinieri, Poliția și Brigada Rutieră. Aeronava decolase de pe aeroportul Linate și se îndrepta spre Sardinia, în Olbia. Este un Pilatus Pc-12, proiectat și fabricat de compania elvețiană de aeronautică Pilatus Aircraft. PC-12 este un avion monoplan turbo-propulsor executiv, cu un singur motor, cu aripi joase, care poate găzdui până la nouă pasageri. Identificarea cadavrelor este în curs „În urma unor verificări suplimentare, au fost opt persoane care au murit la bordul aeronavei (un pilot și 7 pasageri)”. Acest lucru a fost anunțat și confirmat de Agenția Regională de Urgență pentru Urgențe, care inițial a raportat moartea a șase persoane (pilotul și 5 pasageri). Identificarea corpurilor este în curs. În acest moment nu există alte persoane implicate în eveniment

Primarul din Milano, Beppe Sala, s-a deplasat la locul accidentului. Sala a întâlnit cine se ocupă de tragedie.

„Impactul a fost devastator”, a explicat Carlo Cardinali, un oficial al Pompierilor din Milano, care s-a deplasat imediat la San Donato Milanese. „În prezent, a fost identificat un singur corp”, a adăugat el, explicând că avionul s-a lovit de fațada clădirii. „Impactul a fost extrem de violent, a existat o adevărată explozie, cu proiecția acestui avion în diferite puncte”, a confirmat Cardinali, adăugând că „avionul a făcut un viraj după decolare și, prin urmare, pilotul a observat probabil o anomalie”. „Clădirea era nelocuită, printre altele afectate de renovări, așa că nu sunt alte alte persoane în interiorul structurii. În acel moment era foarte important să nu existe case, în dramă impactul s-a produs asupra unei structuri total nelocuite” , a conchis el.

Un martor a afirmat că avionul era în flăcări înainte de impact.”Am auzit acest zgomot foarte puternic, sub avionul erau fum și flăcări în zbor, apoi s-au prăbușit în clădire”. Acest lucru a fost spus de un martor care aștepta autobuzul în piața de lângă clădirea peste care s-a prăbușit avionul.

Agenția Națională pentru Siguranța Zborului (ANSV) a deschis o anchetă asupra accidentului aviatic care a avut loc la San Donato Milanese și a dispus trimiterea unui investigator la fața locului. Conform celor reconstituite de agenție până acum, „aeronava PC-12, marcaje de identificare YR-PDV, a decolat de la Linate la 13:04 spre Olbia. Avionul a lovit o clădire stabilă și a luat foc”.  La accidentul care a avut loc la San Donato Milanese în care s-a prăbușit un avion mic „se va deschide un dosar pentru dezastru neglijent”. Acest lucru a fost explicat de procurorul adjunct Tiziana Siciliano după primele date adunate de la locul accidentului. Siciliano a adăugat că a fost găsită cutia neagră.

Persoanele care au murit în accident erau cetățeni străini. Acest lucru a fost explicat de procurorul adjunct Tiziana Siciliano, confirmând că printre victime există un copil. Magistratul a explicat că avionul a lovit foarte violent pe acoperișul clădirii.

Una dintre victimele accidentului este Dan Petrescu, dezvoltator imobiliar român, cu dublă cetățenie, căruia îi aparținea avionul care s-a prăbușit. Printre victime, este și fiul său de 30 de ani, Dan Stefan Petrescu, indicat inițial ca fiind la conducerea avionului, născut la München și, de asemenea, cu dublă cetățenie, precum și soția omului de afaceri, de 65 de ani, născută în România cu cetățenie franceză. Alături de ei mai erau încă 5 persoane încă neidentificate, inclusiv copilul.

„Zborul a fost urmărit până la un anumit punct, apoi a apărut o anomalie pe radar și s-a prăbușit”. Acest lucru a fost confirmat de procurorul milanez, Tiziana Siciliano, la locul tragediei. În momentul de față „nu pare să fi existat o alarmă lansată de la bord, ci o anomalie raportată de turnul de control”, explică el, reiterând că „totul este încă de analizat”.

https://fb.watch/8qCYBzG26o/

Potrivit comunicatului MAE, oficiul consular nu a primit, până la acest moment, solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

Consulatul General al României la Milano continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, inclusiv cu privire la procedurile specifice, respectiv facilitarea repatrierii corpurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces.

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207 și +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Republica Italiană: +39 366.108.1444.