Acasă Cultura / Culte Acord universitar româno-ucrainean la Ivano-Frankivsk

Acord universitar româno-ucrainean la Ivano-Frankivsk

O delegaţie din România, formată din Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava”, Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, însoţiţi de Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, au vizitat Universitatea Naţională Tehnică de Petrol şi Gaze din Ivano-Frankivsk, unde  a fost semnat un acord bilateral de colaborare.

În cadrul întâlniri, în prezenţa Consulului General al României la Cernăuţi şi a 10 şefi de catedre, rectorul Evstahie Kryjanovskyi  şi prorectorul Ştefan Purici au semnat acordul bilateral de colaborare între cele două instituţii – Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava” şi Universitatea Naţională Tehnică de Petrol şi Gaze din Ivano-Frankivsk, anunţă Zorile Bucovinei.

Cu această ocazie a fost accentuată importanţa sprijinului acordat de instituţiile de învăţământ superior din România în integrarea europeană a celor din Ucraina şi s-a menţionat că acordul prevede schimbul reciproc de experienţă, participarea la programele de concurs pentru a obţine granturi din partea UE, a lectorilor şi studenţilor la „mese rotunde”,  elaborarea şi realizarea proiectelor comune şi a cercetărilor ştiinţifice etc. şi constituie primii paşi în realizarea Programului Operaţional România-Ucraina, 2014-2020, înfăptuirea căruia va începe de la 1 ianuarie 2016, fiind finanţat de UE.

De altfel, prima întâlnire înalţii oaspeţi au avut-o cu prorectorul Oleg Mandryk şi doctorul în filozofie Dmytro Dzvinciuk, deputat în Consiliul Regional Ivano-Frankivsk, care şi-au exprimat gratitudinea faţă de Eleonora Moldovan pentru sprijinul acordat la demararea proiectelor comune.

În prelegerea „România – stat membru al Uniunii Europene”, susţinută în limba română şi ucraineană în faţa studenţilor, Eleonora Moldovan a evocat momente istorice, zbuciumate  şi tragice prin care a trecut România până a deveni, în 2007, membră a Uniunii Europene, accentuând rolul diplomaţiei şi a relaţiilor bilaterale de bună vecinătate în împărtășirea valorilor europene.

Lectorii, profesorii şi studenţii de la Universitatea Naţională Tehnică de Petrol şi Gaze din Ivano-Frankivsk, au ascultat lecţia de istorie în care s-a subliniat faptul că România a fost prima din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene ce a ratificat Acordul de asociere a Ucrainei cu UE şi sprijină toate schimbările democratice importante pentru Ucraina.

 „Cei aproximativ 66 mii de ucraineni din România – judeţele Suceava, Maramureş, Tulcea, Banat etc., conform legislaţiei, au reprezentantul lor în Parlament, precum cele 18 naţionalităţi au deputatul lor, care le apără interesele la toate nivelele. Iar pentru necesităţile ucrainenilor, România anual alocă din Bugetul Ţării 1 milion de euro”, a conchis Eleonora Moldovan, doctor în istorie.

Forumul Româno-Ucrainean privind chestiunile aplicării Programului Operaţional România-Ucraina, 2014-2020, cu atragerea fondurilor europene, în scopul dezvoltării turismului între cele două ţări vecine va avea loc pe 27 noiembrie, la Ivano-Frankivsk.

Promovarea şi dezvoltarea turismului între cele două state a fost analizată  şi de Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, împreună cu Serghii Basarab, prim-viceguvernatorul regiunii Ivano-Frankivsk. Cei doi reprezentanţi au discutat şi dezvoltarea în zona limitrofă a infrastructurii feroviare prin reluarea nodului feroviar Sighetul Marmaţiei pentru circulaţia trenurilor din oraşele ucrainene Cernăuţi, Ivano-Frankivsk, Lviv în cele româneşti – Sighetul Marmaţiei, Constanţa, Cluj.