Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat de toate cele 28 de...

Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat de toate cele 28 de state membre UE

Italia a ratificat astăzi, 26 noiembrie, Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, aceasta fiind ultima ţară din cele 28 de state membre UE.

Acest lucru permite intrarea deplină în vigoare a Acordul de Asociere, începând cu prima zi a celei de-a doua luni care urmează datei de depunere a ultimului instrument de ratificare la Secretariatul General al Consiliului UE.

Acordul de Asociere RM-UE a început a fi implementat provizoriu la data de 1 septembrie 2014.

Penultima ţară care a ratificat Acordul a fost Grecia, la 18 noiembrie curent.

România a fost prima țară membră UE care a adoptat, la 3 iulie 2014, cu unanimitate de voturi, respectiv 122 de voturi „pentru”, proiectul de Lege privind ratificarea Acordurilor de Asociere între Rep. Moldova, Ucraina și Georgia cu Uniunea Europeană, în calitate de cameră decizională.

La ședința Senatului a fost prezent și Iurie Reniță, ambasadorul Rep. Moldova în România la acea data.

Votul a finalizat procedura de ratificare în Parlamentul României a celor trei Acorduri de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Uniunea Europeană – Georgia şi Uniunea Europeană – Ucraina, iar Parlamentul României a fost primul for legislativ din statele membre UE care au finalizat procedura.

Cu o zi înainte (2 iunie 2014 – n.r.), Camera Deputaților ratificase Acordul de Asociere a Rep. Moldova, Georgiei și Ucrainei cu Uniunea Europeană, la scurt timp după votul  (cu 59 de voturi pentru şi 4 împotrivă, dintr-un total de 101) dat în Parlamentul de la Chișinău.

Uniunea Europeană a semnat în 27 iunie 2014 cele trei acorduri de asociere cu Rep. Moldova, Ucraina şi Georgia.

Documentele intră în vigoare după ratificarea cele 28 de Parlamentele ale statelor membre UE şi aprobarea în Parlamentul European (PE).