Acorduri de Enescu și Lipatti vor răsuna Auditorio Ciudad de León (Spania)

Acorduri de Enescu și Lipatti vor răsuna Auditorio Ciudad de León (Spania)

Un concert dedicat lui Dinu Lipatti va fi susţinut pe 25 martie de Orchestra de Tineret din León (JOL), la Auditorio Ciudad de León (Spania).

Evenimentul va include opere de de J. S. Bach, George Enescu și Joaquín Turina, orchestra fiind acompaniată de pianiștii Alberto Portugheis și Stefano Greco. Din program vor face parte opera precum J. S. Bach, Concert pentru două piane și orchestră în Do major BWV 1061; George Enescu, Intermezzo op. 12; Joaquín Turina, La oración del torero şi D. Lipatti, Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5.

Cu această ocazie, va avea loc prezentarea compact discului “Johann Sebastian Bach – Dinu Lipatti”, apărut în 2015, care reprezintă debutul discografic al Orchestrei de Tineret din León. Înregistrat în sala de concerte a Auditoriului, discul cuprinde compoziții de Bach și Lipatti (Nocturna Op. 6 și Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5).

Prezentarea compozițiilor lui Lipatti în Spania a avut loc în ianuarie 2015, în premieră națională la Auditorio Ciudad de León, prin interpretarea Simfoniei concertante pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 de Lipatti.

Tinerii instrumentiști vor fi acompaniați de pianistul italian StefanoGreco, director artistic al Festivalului Internațional Bach Clavier din Bruxellas, specialist în Bach, și de maestrul său, argentinianul Aberto Portugheis, descendent dintr-o familia mixtă de români și ruși evrei, pedagog de renume internațional. Portugheis este discipolul celebrului pianist şi compozitor Vicente Scaramuzza. După ce a câștigat premiul întâi la Geneva, în cadrul Concours de Virtuosité, s-a angajat într-o carieră internațională, concertând în mai mult de cincizeci de țări din întreaga lume. Greco, supranumit artistul Steinway, este recunoscut ca unul dintre cei mai buni pianişti italieni ai generaţiei sale.

Joven Orquesta Leonesa  (Orchestra de Tineret din León) este compusă din 18 membri, conduși de profesorul David de la Varga. Camerata s-a format în 2014 din membrii Orchestrei Sinfonice JOL și reunește tineri cu vârste cuprinse între 14 și 28 de ani, studenți ai conservatoarelor din León, Astorga și Ponferrada. Orchestra va fi dirijată de FranciscoValero-Terribas.

Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva) a fost un celebru pianist, compozitor și pedagog român. 16 ani de carieră artistică, din cei 33 de ani de viață, l-au situat printre marii pianiști ai lumii. Dintre compozițiile sale: Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatina pentru mâna stângă (1941). A fost ales postum membru al Academiei Române.